[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
唔明
就算crop咗
主體唔係應該無105咁扁平
如果你本身24mm影嗰陣個構圖,已經放左個人喺105mm等效大小嘅距離,crop完之後係可以有用105mm影出來嘅效果。
crop圖同改變focal length一樣,會對遠/近嘅物件造成不同程度嘅放大。
好快好方便係指唔洗換鏡,唔係指唔洗行少幾步
行前行後嘅透視改變係冇其他方法可以取代
我用開A7iii 影開星同陸地相 而最近想向underwater發展 然後發現A7iii同A7RV嘅防水housing價錢差唔多(~25000) 而加諗緊升唔升級相機

想問a7R系列 underwater 表現如何🙏🏻
講真影風景嚟講,zoom 鏡作用真係大好多。
你上山影野有時後一步前一步就係懸崖/海
唔用zoom 唔通跌落山/海咁影
防水housing好撚貴,之後又要買燈同微距
所以先想問清楚先再買
另外我會買Sony 14 F1.8 但係見到冇得落Filter 咁咪冇得落保護鏡? 出去旅行影相有時都多沙塵 好容易刮花鏡頭~~
岩啊,24crop到105,佢既壓縮感係一樣
但影響既唔指"像素",仲有"景深"
但你收得8個負皮,證明依版好多人都唔知你講乜
所以我都唔諗住係連登解釋
你講得咁複雜佢地唔明,其實只要係兩樣野不變情況底下
就算16mm crop到105個後境既壓縮感其實都係不變

不過我見我話"crop圖會常用"都收4負皮
就廢事係眾多連登大師面前班門弄斧講解

但都想補句,而家係地鐵站同巴士果d poster,有唔少都係crop出黎print
專業既都未介意crop,介意既竟然會係連登sony版
其實crop圖無左既像素係現今攝影世界其實影響好細
以前1dx年代18MP人地crop完咪又係印到成塊牆咁高
佢講緊係
24mm crop到去相等於105mm = 扭去105影
畫面構圖無分別我都叫同意
但係透視無分別我就好有保留
先唔講理論
做吓實驗就知道唔會一樣 用長焦會更加明顯
唔洗咁勞氣
其實我本身想畫個ray diagram去解,不過懶所以冇
打過下幾隻雀就明,crop圖係幾常會做,雖然通常都唔會crop到太盡
你有保留既話
咁點解唔自己做個AB test再講?

同埋"透視"依樣野,好多人會將景深/鏡頭變形/最近對焦拉埋一齊
無勞氣
以前初到連登就真係認真左咁嗌攝影技巧,諗住會真係交流到
而家看化左

見你係依個版真係好努力推攝影,加油啊巴打
竟然咁多人唔知
2023都重有人信24既透視感crop完都係24mm??
小心啲用就可以,你見呢度都咁多人用呢枝
https://youtu.be/ebNwWUkTAxM

睇完就清楚
係透視係無分別 景深就有
利伸唔識,
不過認真咩?24crop到105只有像素分別?
咁出部哈蘇加支24咪唔洗買鏡組計埋仲平,除笨有精喎
學野問一問

即係離鏡頭越遠,鏡頭造成既透視變形就更少?

以為講緊主體大細不變
其實心態好奇怪,每人底線都好唔同,
有人覺得我係影出黎,執過無所謂。
有人覺得成張key出黎都無所謂。
有人覺得光暗都唔準推,玩相機一定要直入直出

但係講真唔通我影model唔磨皮,影星唔搞光污咩。諗唔明點解咁抗拒crop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞