[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
淨係可以入7個字,點會入錯,RIP
通常係點樣去分二手定係一手?因為我我check機嘅時候望落係新機,對晒盒同機既number都一樣。
用緊a73想買支35定焦玩下
我見sony嗰支35 f1.8仲平過sigma嗰支35 f2
想問下呢兩支巴打有冇話推介買邊支多啲
兩隻星際狗留底負評
sigma 果支外觀自己感覺良好d
星際真係咁差? 有肥花喎
咁個價呢
你影張raw再放上網睇下shutter count幾多咪知有幾新/舊...
幾年前出a6400,買左枝sigma 30mm 1:1.4定焦鏡,諗住比自己練下影相,枝鏡真係用得幾開心
而家過年好想買禮物獎勵自己,大家有無鏡介紹,
見到個fd出左a7iv,又會諗下自己遲d會唔會轉ff機,好糾結
咁多位師兄 新年快樂
黎緊會買a74玩下
主要會影景同食物 可能有少少人加景
2470gmii就應該唔考慮 諗緊t2875g2但又冇左個24mm
如果t2875g2加20mm 1.8點睇
死啦上面講開dbase二手扮行貨
我check過我部機嘅第一張相嘅shutter count都係五百幾 正唔正常
兩支加埋個價都同你一支gm2差唔多
我部機SonyJP直接買,
搵返舊相,第80張raw reported count係116,照咁睇如果係新機應該唔會過百count。

當然可能有其他情況,或者可以問下Sony。
得罪講句 可能係唔想做你生意
贈品個d濕尻野去到都唔會有架啦
邊間唔係話派哂 叫你keep單下個月去拎
四寶都係咁架啦 何況呢d細舖

我部a74第一張係16
過百真係應該去sony問下
用緊a7m4 + tamron 28-75 有咩相機袋好介紹?
肥花 ok 的...
背囊定係shoulder sling先?
shoulder sling,最好條帶可以拆咗佢當內膽袋放落背囊咁樣用
我相信好多人會介紹peak design day sling 所以我都唔講了
自己就用緊台灣wotancraft pilot 3.5同7L袋
3.5L一機一鏡無問題
https://www.wotancraft.tw/tw/creations/camera-sling-bag
https://www.feverguy.com/zh/collections/wotancraft-camera-bags/products/wotancraft-pilot-travel-camera-bag-3-5l-upgraded?variant=39993218302085
thanks bro
搞唔掂喎 行貨都夠膽呃
2875個價係幾吸引 諗住再補多支超廣角定焦
sigma係真係型好多
但其實係咪sigma支鏡本身成像都好過sony先會貴過sony?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞