[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有冇巴打拎左支20-70貨
真係有人9k 入依支?
我諗住等到8k先入喎
所以咪問下
賣左啦 24gm靚到 55zeiss猶如垃圾般就賣鬼左
我有買過變焦 個陣騰龍啱啱出2875 買完用左兩日
覺得f4太廢 用唔慣 就放左
諗緊買支16-35sigma定2470gm頂左枝24gm
但24gm夜晚同室內用好正喎 我都想買2470gm2 /等1635gm2 之後都會keep 24gm
放毒

係好正…
24GM可以取代Z55 個人喜好諗唔明
T28-75覺得f4太廢 呢支係F2.8師吧 定係話佢收到F4唔掂
16-35sigma定2470gm sigma似乎無16-35 而且兩支鏡無可比性
其實你會唔會深思下先出post呢 無意冒犯
我都係手持24gm 同85.8 組合
曾經帶過兩支去九州,結果9成嘅相係24(有啲用crop mode 變35)
得1成係用85影

結論係去旅行話會換鏡影相真係自己呃自己
每次結果都係拎死自己
最後都係用2470 / 24gm搞掂
我之前帶24-70 同15mm 去日本 15mm佔3成
如果再去,我會想剩帶一支telezoom試下影唔同感覺構圖嘅相, 啲到此一遊相就用電話wide 同ultrawide算數
應該係光圈頁聲?
係呀
值8K咩?
個人覺得6k5比盡
早買早享受姐
我都好想佢快d落價
呢個價我買龍仔唔好?
想入支100 STF GM, 師兄們有無乜度有靚價?
Sony A74 機
暫時一支 24mm F1.4 GM
想買支變焦旅行幫老婆影靚相
有無邊支推薦有睇intro
但新手真係唔係太睇得明d term
補充
只影相唔拍片
用緊依支定焦
我太新手,硬係覺得好難控制
影出黎既效果比起用跟機買嗰支鏡 有時仲差
2470gmii
24gm 好唔好用
我自己用好矛盾

開盡1.4 其實會影到個人係靚(我淨係影人)
但個背景就會blur曬 咩都睇唔到,去旅行就睇唔出邊度影
但較返去f4-10
個人像就唔突出(應該都關我真係新手事)
同埋佢定焦,有時想拎既角度都就唔到
我地通常都唔會後期cut/調色
Post相都鍾意原圖直出
所以先想換個變焦 唔用定焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞