[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我見差千幾,2x%
其實可以買gm 嘅,不過新手未知咩啱我。驚買咗唔係我想要嘅嘢姐 如果旅行影風景加人,本身有支tamron 28-200, 應該買邊隻定焦好
買35 基本唔會死錯人
諗緊35mm 會唔會overlap 咗,買24影多啲風景算? 不過新手影埋人應該難manage?
Price 平果啲你打去問左佢仲有冇貨先
早兩日幫個fd係肥花買行42xx 簽埋卡
岩岩轉上黎ff 得支24-70gmii
之後會入支16-35 同35gm
如果想補多支長定焦 有無咩推薦
唔計400/600超級大砲

長定焦不外乎 85GM 100GM STF 135GM
三支味道特色各不同 睇你想要咩效果
amazon jp. nikon arcrest /kenko zxll
你驚咪拎支28200用死一個35呢個位再諗自己長時間用搞唔搞得掂

覺得唔上唔落先諗24呢d都未遲
都係嘅,玩熟啲先都好.
之前玩開單反 不過早排冇得去旅行放哂d野
而家開返關黎緊會去日本所以想買返部機去影下風景 野食相咁樣

咁既然d野都放哂 緊係玩下新野 轉無反啦

機諗好應該買a74

係鏡仲諗緊
本身鐘意玩定焦 所以應該會入支35 1.2
但去旅行又驚一支35唔夠用
所以原本諗住35 1.4 再買支24 105 f4咁樣
但最近又殺左支20 70 f4出黎

咁多位有冇意見比下小弟應該買乜好
定有其他組合更好都可以講下
筆直都係30k左右
之前玩開單反 不過早排冇得去旅行放哂d野
而家開返關黎緊會去日本所以想買返部機去影下風景 野食相咁樣

咁既然d野都放哂 緊係玩下新野 轉無反啦

機諗好應該買a74

係鏡仲諗緊
本身鐘意玩定焦 所以應該會入支35 1.4
但去旅行又驚一支35唔夠用
所以原本諗住35 1.4 再買支24 105 f4咁樣
但最近又殺左支20 70 f4出黎

咁多位有冇意見比下小弟應該買乜好
定有其他組合更好都可以講下
筆直都係30k左右
邊到買
可以考慮埋騰龍支28-200
買枝二手玩吓囉
sigma買行貨啦
點解執著要定焦?
買70200齊埋大三元唔好咩?

Sigma 50mm F1.4 DG DN
淨係講sharpness 以2023年出品黎講好似唔算太好
等睇sony 1.4會點屌打佢
哩個價位算係咁,只能夠話Sigma無repeat到85.4個故事,比起貴一截嘅Zeiss Planar差一級光圈。

@f/1.4, 比起GM其實支Sigma center好接近,midframe sharp過GM,邊角就差唔多,可以睇下Dustin條片。

Tony我覺得佢啲舊鏡玩到壞哂,個review支Zeiss Planar 50.4好矇。佢見到GM雖然中心sharp過Sigma,但邊位唔及。
新嗰支20-70…點解youtube咁多強推。。
係咪好值得入手
如果比起gm 2470ii
係咪平靚正?
如果唔需要20就一定gm2, 完
應該會跌到6000左右
佢美元定價仲低1635PZ一D
我覺得日常用好實用
支支大廠新鏡都有youtuber 推

你問證明呢個pr方法有效
撚過上手真係好輕 睇下少一級光圈會唔會唔夠用
差唔多平一枝定焦個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞