[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
如果同二手差唔多我就寧願整喇,
二手你都唔知佢係咪又係跌過先放姐
總覺得如果唔太執著24呢段
呢個時候買24105
不如買龍仔28200(去到100mm重有f4.5)
新手又可以試下唔同焦段
幾貴
香港有冇哩類電子產品意外保險可以買?

日本除左Sony本身(全保5年,但比起街價要俾多兩三成);好多出面鋪亦有類似嘅意外保險(+10%産品價格,第二年保一半,第三四年再保少啲)。

另外樂天有隨行品跌爛保,$200一年話包近兩萬賠償,唔知會唔會玩野(利申有買)
有冇話可以邊度買?
其實kingston SD卡得唔得? 見平今多, 如果雙卡槽機, 唔同牌子既SD卡 or 唔同讀寫速度既SD卡, set左兩張卡同時讀寫, 係咪會以慢哥張卡做讀寫標準?
好難一概而論,都幾睇嗰期啲咭同啲機夾成點,最好就搵review confirm張咭邊部機用落ok。AlphaShooter就test左好多咭,佢出嗰堆應該都冇大問題。

Kingston/Sandisk都係大牌子,通常冇事。
不過我又試過Sandisk Extreme Pro同GoProHero10某個firmware撞左,搞到冇左一段半個鐘嘅footage,反而Ultra又用到上佢forum睇返先知原來新firmware奶野

所以你最好望下啲review睇下有冇鑊氣,夾唔夾機
第二條問題,如果寫同樣data應該跟慢咭
不過而家啲機好似可以一張寫raw一張寫JPG,咁可能又唔會拖慢。
np fz100 有邊個充電器推薦?
nitecore usn4 充得快唔快?
dcfever
充電器我諗大陸廠做到滾瓜爛熟,應該真係唔差幾遠,不過牌子上我信Nitecore 咁解
我上個月買咗機身同鏡頭 但print咗喺同一張單 有冇人知如果想放枝鏡出去既話保養應該點處理 因為正單得一張 定冇正單都會有保 網上登記左
如果拎黎玩舊鏡,A7II仲係咪一個好既選擇?
見宜家二手4千蚊內都有交易
感覺上除左電量之外,好似無咩嚴重缺點
想買部黎旅行個陣影動物嘅話
有咩推介?

諗緊A7iii但2手都有啲貴
岩岩賣左部用菲林鏡仲係一流
但AF鏡追唔到現代水平
無Eye af差啲
Nitecore
佢啲電/電筒/差機大陸嘢嚟講算係實淨
無機身防震
係有 不過幫助唔大
我好多鏡sony store online買
近排放鏡我都係login sony store, show 個保養
cap 張圖俾佢
明白 感謝🙏🏻
插AF鏡識自動對焦就可以了
應該點都唔會慢過X-T1+35/1.4

想請問下插舊鏡既防震效果如何?見之後有巴打留言話無乜用
85mm 有咩好選擇
rumour 話 cii evf同c1一樣
三陽四寶新手買行機信唔信得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞