[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
死證黎 每次放落袋都要拆開佢
我唔只一部花左 冇計
有冇清有玩燈?想入支原廠學下玩
46 同60 爭一千蚊是咪應該一野攻頂?
後悔遲升
用6300+18105,枝鏡CP值幾高。但唔好處每次開機都reset去18mm,而且要等幾秒,snap唔太適合
先問:
1)係咪諗住一世只用一枝機頂燈
2)重量介唔介意

我原廠控,46/60都有,60會覺得重咗少少。

用落後都要承認點解咁多人叫用神牛,主要係:
1)入電芯回電慢,連拍唔夠力暗咗
2)玩燈玩玩吓想飛燈,飛燈之後又會想用影樓燈,咁原廠就剩係得呢兩款燈玩。
3)GN60都好,除非你好多枝,單枝未必足夠響室外壓光,特別如果你想試大白天影到似日落咁

但如果只揀一枝only,唔考慮輕便,建議直接攻頂
燈本身都算係消耗品,仲有你都係買黎玩其實買神牛都得
1支神牛v1 同你買最貴果支原廠比,係主要功能上冇咩分別, 分別都係支援多d機身操作但講真冇都唔影響,差價成幾千我覺得唔值
散景就有50gm 啦, 要輕身夠利就55za ,本身兩個市場來
呢間C記已經唔係以前單反年代嗰陣
你本身唔太熟Canon就唔好揀佢啦
機又唔係特別勁 啲鏡又零舍貴
唔係本身用開 唔建議入RF

新手冇咩特別其實揀Sony咪幾好
主要影相為主既可以考慮埋Nikon

自己去Showroom試下部機邊部就手好用咪揀邊部
Z5 A7C呢兩部都係好嘢黎唔會錯
點解咁執著要龍仔
明明N記本身支24200咁高質
自己去Showroom試過兩部機手感先啦

Nikon上Moko
Sony就朗豪坊
肥花
一係60RM2 一係神牛860III/V1
打錯 n記z想買套裝

但另想問a6500係咪可以配龍仔個支18-300
想問各位師兄邊到入手Z5 24-200入手最抵最多野送
萬分感謝
咁誇張
去旅行係咪帶呢枝都好夠玩
比較Z5 和A7 IV 邊一部好啲?
新手主要旅行影風景及飛機鐵路
鏡頭應該用24 200(Z5) 或 Tamron 28 200 (A7 IV)
睇review Z5對焦慢啲,但平過A7IV+Tamron
A7IV應該同Z6II比
你咁樣比梗係A7IV好過Z5
兩部都唔同級數既
價錢差近成倍

去旅行唔太需要追焦其實Z5都夠做
24200呢支有24mm會實用過28200
不過如果你預左自己第日會繼續入坑
上A7IV你會冇咁快嫌棄佢
z5都已經係2020年既機點同a7iv
冇記錯Z5係用A7II塊sensor
神牛V1
之前考慮A7C,因為對焦快及有自動追蹤
除左風景,都想去影飛機及鐵路
但上左showroom睇,發覺A7C EVF太細
戶外用應該唔方便,所以先開始考慮A7 IV
其實你影嗰啲題材,你上面提到幾部機都可以輕鬆應付

好似樓上巴打講,去showroom玩多啲,睇下邊部啱手形啱budget囉
荔景唔係條天橋咩
9點算唔算夜
究竟a7c2幾時出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞