[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
SONY自己都有幾隻電既
SAMYANG 18 2.8: 自拍唔搵我?
除非係假電池有條線,如果唔係唔會唔兼容
舊嘅副廠電係新機到用就會咁

新果啲解哂碼基本冇問題
不過唔想煩就買原裝啦
其實套籠係咪必須
有冇人試過相機外殼比Peak Design Slide個扣磨花左
有冇方法修複
a7r3好似f8光圈開始冇咗個phase detection,齋用contrast detection去做focus,所以你大太陽下,件object太光太白,冇暗位黑位做contrast可能會難啲對到焦
冇budget好難討論
價錢包唔包鏡?
包鏡 budget within 10000
外殼就算啦,mon或evf花左就話影響使用啫
機身用用下實會花
A74會唔會?
你當冇啦,因為去到f22都用到phase detection
用緊peak design 斜咩袋
本身個底有兩條帶 我平時用黎cool腳架
都幾型
上次去旅行搭車整唔見左一條
可以點樣配返
考慮咁
canon RP +騰龍28-300
sony a7c + 騰龍 28-200

好似canon組合抵玩d

旅行用多 唔想太重
RP垃圾黎諗都唔好諗

canon有錢人玩意黎,平玩唔建議掂
因為咁睇同a7c差唔多 差在a7c有5級防震
騰龍 28-200 邊度有得賣? 見好多地方都冇貨
成手都係鏡,因為想入T20-40, 應該要重組過哂

幫手諗下點搞好

Tamron A036 28-75mm 2.8
Sony Zesis 55mm 1.8
Sony Zesis 35mm 2.8
Sigma 35mm F2
Samyang 18mm F2.8
Tokina 400mm F8 reflex

我仲留左支Nex 既遺物16 2.8, 當係相機蓋咁用
目的係咩 用咩機先
你依家個組合冇必要2040 買1728好過
然後放走蔡仔35/2.8同韓仔18/2.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞