[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
報返支24gm仇?
而家想買RX100m7係咪買二手好D?
Why not both
買nas裝
小孩子才做選擇...
你諗下,得一個底唔叫back up,有乜依郁就化為烏有
其實sigma 呢排d 鏡主力for l 同x mount . e mount 順便出埋架ja
成日有新衫仔着
點解可以咁乖俾人影

我啲狗一係唔肯坐定,就算坐定咗都特登唔望鏡頭,好難先影到
我都係一望到鏡頭就拎轉臉
一係第二個玩我偷偷地影一係100400遠一遠偷拍
阿媽貨金
要教佢stay~如果鐘意食可以拎定零食引
不過佢都慣左
原來係金孫
新Sigma 50mm好似幾好
雖然distortion同LoCa都幾明顯,不過都算correct到

https://www.youtube.com/watch?v=eHcuGNbhCKE&ab_channel=Tony%26ChelseaNorthrup

Sigma DGDN (left) vs Sony GM (right)
Center:

Corner
已有sony 35 1.8 同 85 1.8
想買支輕便standard prime (慣左輕身街拍)
Samyang 45mm f/1.8
Zeiss 55mm f/1.8
邊支好? 定有其他選擇
40g
拍片嘅sharpness係咪唔同影相嘅sharpness

同想問拍片清唔清同像素有冇關? 定只係關影相事?
24GM做咩?
拍片一般唔係全像素輸出,如A7S3 /FX3等專門拍片機都會有壓縮
另外你存儲嘅 Bit Rate (位元速率)、Colour Depth (顏色深度),部機嘅Sampling (取樣方式),等等都會影響到條片出嚟嘅清晰度
請問如果想買支85mm 鏡,Sony 85mm f1.8 定係sigma 85mm f1.4 好d?
曾經持有
40G真係好鏡
輕、細、快、靜、Sharp
配A7C真係一流
但我個人好敷淺,為左嗰一級光圈換左做35.8
而家反而心郁郁想入返枝
sigma 支24.4一出就頂死左 支24gm
配a74個size都好正輕身最近對焦夠近,口徑夠細貪新鮮買塊濾鏡玩下又唔貴
真係咩 24gm輕d細d 又只係貴1000蚊街價
我反而以為sigma 24mm 1.4 無人會買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞