[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
走黎呢度求屌醒幾多人就係係度望下望下就無啦啦買左野
換定電腦 換 sd card 買定外置 hard disk
我得番一枝 24mm gm 鏡
影下人 , 普通風景多

最近見到枝24-70 gmii 又幾吸引 ($9xxx)

又諗緊定我照用番a73 + 新鏡
但a73用唔盡支2470 gm2喎

你對部a73有冇咩不滿? 我個就好不滿個moon
然後去摸下實物睇下升級感大唔大囉
如果唔係成日夜拍24gm可以賣左佢,應該$6-7k左右,補2-3k換支gmii我覺得ok
多左24打後既焦段可以變化多d

body又係個句有冇咩不滿,冇就唔洗up
除左個moon d色垃圾,a73都係一部好機
對張相影響最大既都係鏡頭,機身升級都係操作/功能上比較大,又唔係用黎搵食/影sport既話我未到壞或者outdate都唔會換

btw與其用咁多黎升級不如買多部輕既黎玩
a73 會唔會係對焦唔夠快?
邊度有9k既 gmii賣呀
睇錯 原來係一代
causal 影下人像風景夠做啦
我重以為你搵到支平二手
已有騰龍28-200, 16-35 f4 pz
想買多枝定焦大光圈,去旅行影下景同嘢食,間唔中影下貓同人
24mm 1.4應該好過20mm 1.8?(知有啲廢話,一枝gm一枝唔係) 24mm焦段上應該都fit我?

thanks
好奇想問一下

如果想影1/6 Size 既玩具手辦公仔

其實係用咩鏡會比較合適???

發覺有時用macro鏡影中心點雖然係好sharp,
但周圍好多位置都淺景深左

想影到隻公仔sharp之餘其他細節位都好清唔知應該用咩鏡好
有冇收光圈?疊相?
24mm=iPhone 應該唔會衰
自推,price.com.HK 都好多選擇,唔知邊間值得幫襯。求指點
我都諗緊買A7IV, 頭先問肥花同雙成都係$169xx…同上個禮拜六問都貴左幾百,禮拜六問都做到160xx
唔係$1000咩? 另外$500係邊減到
謝謝師兄
其實冇乜不滿,見百記冇hsbc promote加有免息分期,所以動左一下心想換機
睇黎我都係乖乖用番a73算,冇財力換新電腦
個mon啲色係咪真係無得搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞