[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
新手入左部A74,想更新個系統軟體。
相機連到電腦,但sony down 落黎個software 認唔到機。

有冇巴打遇過同樣情況?

已經用緊原裝線
Sony 官網都減左價
如果太舊好似要順住update,即係先升1.05再升1.10咁樣
價格網 見a74 body 加晒價既
日本加價嘛
巴打們
想trade左支2870kit鏡上2470gmii
有無地方推薦呀
你嘅可比性係以鏡論鏡

我嘅可比性係一支用就算 我諗我用慣24焦段
所以 拎呢幾支做對比only
1635s 2470gm2 24gm對我嚟講係有可比性
只係大光圈同焦段多少嘅選擇
我無話比較
只係個人買左24gm
55就賣鬼左
因為55太唔sharp
你用過A級嘢都會睇唔慣B級貨咁解

2470頂24又有咩問題
講到尾都係你個人選擇 要有24mm + zoom就要妥協放棄大光圈
而24mm F1.4同F2.8絕對好大分別
55.8唔sharp?
認真嫁?
想問下filter揀咩牌子好
有冇人用過e15 f1.4? 用緊sigma 16 1.4 太大碌太重想換
整過A7S3 EV 轉盤
有保成個換零件費280
騰龍行貨一律雙成
多2年保
巴打 , 如果你講55za 紫邊勁,散景唔夠柔和 ,最近對焦差,我都會buy 你

但55za 當年到未出50gm 果陣重係dxo mark 排頭幾位
行arc 多數通用
我咁啱當年買鏡是a73啱啱出年代😮‍💨

所以55za真係頭幾位 只係買完24真係feel到一分錢一分貨😮‍💨

可能銳利度一眼就feel到+對焦速度真係差一級
先令到我放左

當然55za絕對係cp值極高又有金屬殼嘅靚鏡
za 年代支支鏡都係柔和, 你係lr 拉番銳度或者機身set 番已經無問題 ,你一句zeiss垃圾當然被人屌係合理

呢幾年出既gm 同e mount 鏡呢d 現代鏡基本上係銳度爆標, 拍片/影人既巴打反而要落黑柔減番銳利度

所以抵你被負評 , 主要衰唔識言語既偽術 (即係唔識講野)
當然明白

所以到宜家仲手持緊24gm

又細又靚又勁

近年想換zoom原因好大程度因為覺得自己無以前咁癲會係咁換鏡

但都有卻步嘅原因係
之前用過一排zoom鏡覺得zoom前zoom遠係令自己小左影相嘅樂趣

唔知巴打明唔明

用zoom鏡方便左
但自己控制取景框反而無左影相嘅獨特性
加咗幾多?
睇你budget
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞