[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
但我睇啲評測,啲人有zve 10就踩到6400好廢,所以先難揀
睇啲鏡頭開箱評測
有時會話唔推薦用個支鏡黎拍片
我就唔係好明點解
呢支野apsc 黎wo...送呢支咁9唔搭8?
最理想係呢個組合,但因為要係澳門買機鏡,每樣都比香港貴$1千,A74要Mop$16500,GM II未問價
依家可以過海啦

因為要用澳門消費券,但又想額外補錢,所以就得出以上嘅list但我都同意最理想係補少少錢買A74+gm II
Buy
因為要用澳門消費券,但又想額外補錢,所以就得出以上嘅list,但我都同意最理想係補少少錢買A74+gm II
zve10 同 a6400用同一個sensor, 影相質素分別不大
去旅行嘅話我會揀 zve10 加 sigma
18-50mm
影星/vlog的話加支 sony 15mm / sony 11mm

咁揀法主要係輕便為先
2470 gm 2

Mop $14000

Thank you ching不過我應該揀6400,感覺影相體驗好啲,有錢就直上a7c
澳門是咪基本都係幫襯誠哥
有幾間老字號嘅細鋪,我呢幾年就幫襯 麗斯
同你差唔多
今日升左A74
聽日入Gm2
我都係依個組合
遲下買埋支16-35 同 35gm 就
究竟16-35 gmii幾時先出
SonyAlphaRumor話來緊幾個月,唔介意可以等下。
個個都入Gm2… 攪到我都想入了🥹
2470Gm2 + 70200Gm2
如果係香港或者海外買, 今部機同鏡之後有問題點搞? 自己去搵本地sony客服? 同D鋪頭講,佢地都只係會將你有問題d機同鏡寄俾返本地個sony客服到?
我個情況有啲特別,我純粹係托親戚朋友幫我用消費券喺澳門相機舖頭買野,然後間舖頭會幫我寄返香港。因為係港澳地區嘅行貨,所以應該都係喺返香港Sony做保養(印象中要有收據正本)
filters果d你地prefer
1/8黑柔可調ND
定係分返兩樣?
減光還減光 黑柔還黑柔
分開啦,夜晚影相少一級就一級
一定係分開
The Sony 50mm f/1.4 GM II is coming in February (I am 100% sure of that). Hope to get the exact announcement date soon

gel得咁行得唔得架
啲鏡出得咁密
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞