[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想問下 50mm f2.5 同 55mm f1.8會點揀,想買枝輕身啲既日常鏡
大山雲海都好多構圖,50-600mm都有野影
香港地方細,影風景例位係多,不過可以嘗試做得好過人地
睇你想唔想要多個光圈環/光圈
嗰陣我為光圈環同幾乎無紫邊而簡左50 2.5
新手想買機A74+支鏡FE 24-70mm F2.8 GM2做天涯鏡已經足夠?
去旅行唔想太重 主要都影景 食物 同屋企人/朋友影相
夠啦 分分鐘20-70 f4都夠
不過依枝夜拍就唔掂
紫邊問題會唔會好嚴重,我懶鳩唔想執相
想問下影車軌通常幾點會最好 set腳無咁阻人同有車
唔覺有
55 唔使諗一定有 , 紫霞仙子d 朋友
A74
35 1.4 gm
最近用部機影人
唔知點解 成日要係個mon 度禁一下個人塊面先對焦到
之前係好快自動對焦人面
而家係成日都對焦唔到人面 要禁多下
真係新手唔多識
1. 係咪轉左focus mode,由full screen 轉左做zone/spot?
2. 熄左人眼對焦?
我自己會將鏡頭既機身button改做'Eye-AF'
每次影人之前都按一按粒掣 提部機幫我快d 搵對眼出黎對
用呢個方法 感覺好似最快
可唔可以講多少少
係咪要連落電腦搞
喺機身set

啱啱去完日本
成個trip a74 + 40G影街拍一流
Btw 好少見人講40G以為冇人用

邊度影先得架? 度度d rush hour 都唔同
荔景同中環
荔景就唔太夜都ok, 出九龍d 車流相比少d , 你出停車場邊位都阻唔到人

中環睇你要唔要影埋d 大廈既燈 , 你避左收工時間都唔太阻人既,如果例位影ifc 既話
岩岩貪得意入左塊blackmist no.5諗住泰國旅行長插
用得都係form factor重要過其他野
呢度一黎就GM就唔會攞呢3支G鏡黎講
大家Sonnion啲分攞去換乜,啲分就到期
唔該師兄🙏🏿🙏🏿
唔該師兄🙏🏿🙏🏿
我都諗緊入支玩下,40同50焦段我都無,唔知邊個啱口味啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞