[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
基本上除左影大景我都係用定焦 唔會唔明白
用開24mm唔係行前行後問題 係個透視唔同左
反正24GM已經係手 可以買支zoom返黎試過再決定留邊支
俾我揀就會2470GM2 T20-40 F2.8(不過你應該覺得唔夠界眼)
nikon 單反準備轉sony a7iv

會影貓同去旅行影景多
係咪都係t28-200mm再加枝16-35/ultrawide定焦最正路?
thanks

變焦鏡唔係俾你企定定zoom前zoom後貪方便行少幾步
而係俾你係維持主體大細不變嘅況下,可以好快好方便咁選擇唔同嘅企位去獲得唔同嘅透視效果

如果用變焦就會冇咗影相嘅樂趣
咁你24/55/85三支定焦係咁換鏡換焦距咪一樣冇咗樂趣
對於有9支gm既我可以答你
你對55既sharpness誤解都幾深

一係你試得唔好
一係你支55係有問題
我gm定焦有14 24 35 50 85 135
支55.8單計sharp同上面批gm比除左50gm同135gm係"明顯"利過佢外
其他既我都唔敢講同佢差好多
zoom鏡係就係有一種說法 : 一支zoom等於有幾支定焦咁用
但依個講法係比新手學焦距用先聽過

但"變焦鏡係俾你係維持主體大細不變嘅況下,可以好快好方便咁選擇唔同嘅企位去獲得唔同嘅透視效果"
依個用zoom鏡但又優先用隻腳去就隻手既影法,我當你為透視感講得通

但"變焦鏡唔係俾你企定定zoom前zoom後貪方便行少幾步"依點就幾攪笑
zoom鏡企定定可以做幾個range先係變焦鏡核心功能
我企定扭幾個range由24影到105
由wide shot影到半身再加埋大頭都可以企定定
點樣唔係比人咁用?
影相配埋A74真係好撚sharp
拍片未試過
24可以影大頭
35又可以影大頭
50又可以影大頭
105又可以影大頭
24,35,50影完wide shot再crop返做大頭都得
每個選擇都有唔同效果,有唔同考慮(場地幾大/要咩光圈快門/要咩透視/有冇時間行前行後/要點後制etc)
如果樓上條友全部野都唔理,企定定扭去105影大頭係純粹係為咗用你口中嘅"變焦鏡核心功能",咁就唔好講乜9野用zoom鏡無左影相嘅獨特性 係佢自己選擇放棄思考唔理姐

唔鍾意聽我9up嘅,咪聽下其他大師講,睇下人地點揀透視同焦距囉
https://www.youtube.com/watch?v=IhDwMuExARU
公平講句,泰國組裝QC都仲系差過中國好多
個人覺得28200同1635有些少重疊左,我自己嘅話唔會一次過入哂兩支,28200玩下先,到真係有需要先睇1635
雖然係重疊得好少,但我可能會考慮20 .8 + 28200咁樣多過1635 + 28200
咁我又唔認同 16-20mm每mm個透視感都唔同 到你想影得再wide啲嘅時候都起碼有得揀
都岩嘅,有得揀好過無得揀,仲要睇個人習慣同感覺所以都係自己意見姐,無對錯
用24影wide shot再crop,不如用1吋相機/手機影
佢應該係個種
變焦鏡都接受唔到個d人
反而見好多真風景攝影師用A1+T28200
佢地都未撚話唔sharp

大量業餘用家開口埋口都話唔sharp
根本現代鏡就好難唔sharp
更多嘅係焦外表現/紫邊 coating 抗flare等等

不過佢地下下要放大幾百%就冇野講啦

我真係多謝佢地比錢
唔該晒咁多位師兄,主要用16-24mm,所以都想入返枝16、17mm起跳

影相多拍片少 sony 新嗰枝1635 pz G係咪都可以一戰 (主要見佢好輕同無錢上gm,但無防震)

如果1635 pz G、sigma 1628 2.8同tamron 17-28 2.8邊枝性價比好啲
thanks
先唔好講MUSE Chan又擺左佢上枱

淨係你自己話
:"可以好快好方便咁選擇唔同嘅企位去獲得唔同嘅透視效果">>咁係咪已經叫貪左個方便行少幾步?
如果佢真係有試過或者AB test過張相係24gm sharp
我唔排除係佢支55.8出過事

我team3支14gm
屎忽痕落腳test
其中一支無論F1.8>2.8>4>5.6>8+中心邊角都係明顯唔夠另外兩支sharp
不過依d test我無留底,唔係就可以post上黎分享下

sharp依家野,從來都係有對比先有傷害
比較都係放大先易睇到姐
我覺得冇乜必堅持定焦/大光圈/gm鏡
特別係去影風光/旅行
影到已經好好
其實啲鏡本身就有copy variation
用多左之後,更加會有misalignment,所以上網睇review check sharpness一定要睇幾家,佢地租返來test嗰堆鏡好多都七勞八傷
理論上24crop到35>50依d影法其實係存在仲好常見
某d情況收光圈收到收無可收我要深景深都會咁crop
前題係張相唔係要print out或者係特定既mon度播
人人影法唔同,唔洗理佢堅持乜既
有人旅行用手機至在shopping
有人帶一車野去影富士山
無得比
無真係研究到咁深入
但我test果3支就差唔多同期開箱

講真現代鏡,sharp依樣我排到好後,果日test只係屎忽痕
而家d人影相
套filter既,本身就攪亂左支鏡既sharpness,硬加返個sharp上去又未必襯個filter
真係commercial相,sharpness都係後期再攪

以前24-70gm1代,我間中都會加sharp
但換左2470gmii,基本上減sharp情況仲多
換二代純粹為輕左/對焦快左/多左光圈環
如果你對腳係要企定企唔郁
24mm crop同扭去105影就只係得像素多少嘅分別
成個畫面構圖同透視係冇分別
會揀16-35
本身影景都係收光圈f4起跳冇咩問題,副廠兩支要收光圈先成像好,當收兩級都成5.6,g鏡f4全開都靚

仲有副廠兩支外觀都好膠,g鏡望落型好多

防震就貴鏡都冇,大部份都食機身防震
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞