[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
其實點解唔買返1.2
不過係咪即係可以暗示35都會出翻支1.2
35mm prime, 想quality 同方便性攞平衡.
Sony f1.8 vs f1.4 vs Sigma f2 or 其他選擇, 邊款會推介多啲?
當然最後都會再考慮價錢
應該影相/拍片比例 8:2 甚至 9:1
唔該
同問
如果你budget包到35GM就先考慮GM
而家價錢已經平左一截
重量唔係重sigma f2好多
比起sony 35 1.8又有光圈環
光學質素都贏哂其他幾支
買完其他鏡 睇你份人會唔會有心癮upgrade返

利申: 用左35GM一機一鏡成年
Sony 35GM 524g
Sigma 35 f2 325g
Sony 35 1.8 280g

收返唔係重sigma好多呢句
印象中佢全金屬係重啲
唔該曬師兄
我反而想知如果淨影相
Sony 35.8 同sigma 35 f2 邊枝好?
電記得睇佢係咪原廠電, 有冇跟叉機, 睇佢有冇跟埋sd 卡, setting個d野都係返屋企再慢慢玩
如果想睇機身有冇花主要係check機底同埋轉角邊位甩漆好勁, 返到屋企影張raw入shutter count睇睇幾多, 不過收得貨返到屋企都預左冇得追返
新手想買部二手a7r3試下先 想問下到時check機嗰陣有咩要注意?
開機熜機試制試光暗死點
二手野cmos有細塵但你影唔到出黎有問題既話我覺得都收得貨
唔該曬師兄
電記得睇佢係咪原廠電, 有冇跟叉機, 睇佢有冇跟埋sd 卡, setting個d野都係返屋企再慢慢玩
如果想睇機身有冇花主要係check機底同埋轉角邊位甩漆好勁, 返到屋企影張raw入shutter count睇睇幾多, 不過收得貨返到屋企都預左冇得追返

真係要認真check shutter count 就係開盒即時影幾張現埸環境
最好借sales手錶影埋時間日期 返到屋企先影佢可以拗係你瘋狂連打
買2手野都係得個信字 有咩暗病冇可能即刻睇到
見到24GM即刻狗衝咗
35GM好撚正
想知kenko No.5 blackmist大約等於幾多級?
同H&Y又有咩大分別?
呢枝街價唔係差唔多咩
如果唔係成手35mm手動鏡都一定會入手
加下長插50 1.2多
點解a74街價貴咗咁多
前排日本加價?
有冇清想買
放走啲舊鏡
ching仲有咩35?我都有枝for菲林
唔知喎 我淨係知sony好似減價 一萬六千幾 街價反而升幾舊
睇過啲評測話介乎1/8 1/4中間
有得碌卡+賺埋sony積分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞