[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
原來無相機份
補充返仲有

1655G / 18105G / 18135 / 70350G / 18200 / 35.8 (E) / 50.8 / 30 F3.5 / 13110G

不過我估呢批大部分都係無人問津嘅野就係了
如果係咁 即係冇handheld鏡可取?
其實你要拍咩先 其實防震主要都係影相慢快門最明顯 我就咁用定焦無防震手持拍片唔覺得有咩大問題 真係需要移動嘅咪上Gimble 其實練好D手勢好過靠科技
sony 機9成都係用機身防震,影相你隻手係咁震 就算係鏡身有防震都係一樣

拍片想好smooth就點都係要上stabilizer /靠crop做後製穩定條片
機身防震唔開好過開
用A73、A74好易變形
用返佢個app整返而冇咩大問題
咩條件先搞到變形用左咁耐唔覺
有無巴打試過肥花個 trade-in
有無伏?
相機電係咪唔建議用代用?
完全唔建議
見過有人用左一個鐘就唔夠電壓要換電
買得部機就唔好慳電錢,情願買少電粒代用。到時粒電脹左拎唔返出黎整壞部機,因少失大仲衰。
利申:十幾年前x澤出機送電,搭程飛機之後粒電脹左差d食實左拎唔返出黎。
Exactly,粒電真係成個system最平嘅投資,買少塊filter已經喺返到。
打算用分補錢換電
有,無伏
買機仲平300添

遲下再升埋73去74
如果拍片想用catalyst stabilise有咩條件
更高shutter speed同熄ibis?
咁唔使煩
直接搵佢哋一買一賣
可以一買多賣添
Budget $26000一機一鏡,主影小朋友家庭生活相,甚少拍片,大家會建議?

1) A74 + 20-70F4
2)A7C + 2470 GM II
鏡頭要番SONY 不如加多2千
A7IV+2470gmii
最理想係呢個組合,但因為要係澳門買機鏡,每樣都比香港貴$1千,A74要Mop$16500,GM II未問價
依家可以過海啦
方便嘅過嚟香港買咪得
tincheung買A7C淨機送Zeiss Touit 32mm f/1.8 Lens 1.8/32
呢支鏡好唔好? 定kit鏡好d?
想有支wide少少影下星同拍下vlog, 定焦未有乜選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞