[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Menu>媒體>記憶卡錄製>set 排序錄製 然後影像畫質set返slot 1 slot 2
好似係咁
似乎未有人入手左支2070
呢個價 急要寧入2470
新手上路
喺大舖買相機行貨,個盒有花/凹
係咪代表有機會係display包返當新賣?
甚至乎係退貨當新賣?

有冇咩特徵最易spot到係舊貨?
新手買sony a74 淨機身 ,鏡頭直接買騰龍28-200
得唔得?夠唔夠做
定係跟kit/t28-75?
應該呢度好多巴士會舉腳贊成
28-200新手老手都用得著 的確佢重量同光學質素係幾好的
日常用、輕或者旅行方便攜帶又有咩推介?
其實應該係28200
無特別要求真係好夠用 除非你要散景好靚/pixel peep
睇下你想揀定焦定zoom

定焦
Sony 20mm f/1.8 G
Samyang 24mm f/1.8
Sony 35mm f/1.8 & Sigma 35mm f/2
Samyang 45mm f/1.8
Sony Zeiss 55mm f/1.8
Sigma 65mm f/2
Samyang 75mm f/1.8
Sony 85mm f/1.8
Sony 24mm,40mm,50mm 細G lens

輕既zoom就視乎focal length揀
Sony 16-35 f4G PZ
tamron 20-40 f2.8
sigma 28-70 f2.8
tamron 28-200 f2.8-5.6
28-200 f2.8
啊…呢個設定
係 slot 1 & 2 同時紀錄 raw + jpg
我想做到好似 R3 R4 咁樣
slot 1 raw
slot 2 jpg
睇漏眼
搞掂咗
t2040真係麻麻地
sony2070f4好過
成篇文都勁奇怪
24 同55比較 話24靚d
2875 得f4
1635sigma唔知點黎
2470 頂24
價錢唔係差好遠咩
有時個人習慣姐,有時真係岩構圖,唔換唔得咪行埋一二邊換囉,揀個開到背面嘅袋其實換都穩陣嘅
a6400豐澤6千幾就有,新手最後買左呢部
2070G咁好 但無一個巴打貼左圖話呢一刻用9290買左
咁係人都知佢實跌價嫁啦
price.com 睇有5k 頭
新手上路想入部a7iv學影相,應該會去豐澤出機(貪佢大舖用信用卡扣埋積分同細舖差唔多當買個保障),見到佢跟kit差1000多啲,但po 頭話建議直上t28-75。想問下兩支鏡係咪真係差好遠?

btw用途主要戶外行山影相,遲啲會買支廣角定焦鏡影星/風景
去dcfever問下現金價比較下
kit鏡對比龍仔2875無論光圈同畫質都好好多,除非budget好緊,否則都唔會考慮kit
同埋留意龍仔2875有一代同二代
Finally I got a date: Sony will have a new product announcement event on February 21. What to expect:

New 50mm f/1.4 GM (size similar to 35 1.4)
Very likely no other new lens or camera
Now I hear your disappointment, but it’s my duty is to cheer you up now  The same source also said a more “major” announcement will follow soon after in March!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞