[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
都係影相遮,好少拍片
用緊A7c, 我個目的其實係想終極地輕便
所以先入最輕既A7c 同最輕既zoom 20-40
然後其他唔知點搞
2040一支
留55.8同支reflex
其他放 要輕就全部可以收皮
rp點會同a7c差唔多
大家真係咁中意支55咩
佢spec 雖然滿分,但用得50都會用黎影人,但佢散景真係一般
btw tks, 我諗緊可能只留35 2.8
輕輕一推
邊個水鳩你RP同a7C差唔多吖
C記啲打手周圍都係 小心中伏
2手a7c ?
差唔多
但將55.8換埋做85.8

我就係拎住2040 55.8 85.8,有啲想放走55.8
Rp =RIP
得F4讓v d的Prime…賣超輕便?超小型餅鏡?
得F4的Prime…賣超輕便?超小型餅鏡?
師兄想問兩部分別係邊canon唔太熟
對焦 連拍 電量 dynamic range 機防 4k30p no crop

鏡頭選擇種類

轉諗n記Z5 +龍仔28-300
a7c + 龍仔28-200
點解一定要A7C 唔揀A73?

同埋C記同N記要+龍仔支天涯鏡都要轉接環

Sony就直插

有可比性咩?
有冇人用緊2470gm2?有冇用後感
有少少想將枝T2875放走升級
咁買Z5 配24-200套餐屌唔屌得過
對比a7c
以前用Nikon D750+24-120 F4,不過後黎封關冇得去旅行就賣左
而家開返關想轉會買返部無反去旅行
目前心水係A7iv+新出個枝20-70 F4,見評價都唔錯而且又有20mm廣角,可以拎黎自拍下
想問下有冇人知邊間平又可以碌卡買?

如果唔會連拍,記憶卡應該買張Sandisk V30夠用?
如果係純粹影風景收光圈,本身又會帶2870/2470,咁帶呢支好過帶1728f2.8/1635f4

laowa同fuji都有出類似規格嘅鏡
A6400啱啱減價,配PZ18-105點睇
T20-40

Sigma 65 f2

搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞