[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (94) 新年快樂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
正,sony版我就係要睇依d

話事話買20-70f4係為wide angle既話
9k budget可以好多玩法

一係zv-e10+10-20mm/11mm
要輕便一係zv-1+wide lens adpater變18mm
再唔係換鏡既就tamron 20mm2.8,而家都係1.8k左右
新手想問下如果$13000 買a6600 + 18-55 2.8G 好唔好? 主要想旅行行山影相
定係買部a6400 慳翻少少
買tamron 17-70 2.8😋
手持A74 40 batis
想賣左支sigma 2870 2.8
換tamron 20-40
係咪好似有D on9
定就咁買多支2040算
你對自己set 野有乜不足先係換鏡既主因吧?

淨睇牌頭係on9 既
覺得2870唔夠廣角
遲D會去外國定居
所以先諗好唔好添多支2040補埋個廣角
2040影風景定室內都好用
2870就標準
好似買齊都冇壞
我就覺得20-40 太接近你s28-70, 得20-27mm 既視角呢度又唔算太差距, 40mm重有b40

單純補超廣sigma 16-28 /batis18 加40

除非你好鍾情20-40 呢個range 同只帶一支鏡出去用

今晚23:00 冇防震會點呢
去日本一支鏡
你地揀2875定28200
一定係28200
驚就咪睇二手啦
4K 60P?
積極防手震?
定轉左16:9ja...
A74 + 20-70 有冇諗過?
如果唔岩FF機就唔好配APSC鏡啦
百記加得最快...
枝鏡連埋habc red card優惠又真係幾抵 $14190仲有6%+4%回贈
應該就唔會啦
因為再加埋70200就會好重
而家就諗住a6600+10-20pz+18-135先
全部搵2手平平地玩
依家加咗成千 好彩買得快
依家有a7c加tamron 28-200. 如果嚟緊歐洲旅行應該買支16-28/ 16-35 or 定焦24/35 好?
大推1635,廣闊地方或者教堂室內用到16,普通行行企企用到35
冇用red卡,寧願落鋪免息分期攤長黎俾
淨食6%都抵
如果同重量唔係差35 GM 太多
咁好似買新果支sigma 50 1.4抵玩啲?
呢樣真,回贈都成一千蚊仲有得分期
鋪頭都係開$14190?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞