澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
應該係tafe 先要
可以。
是的。
你讀TAFE課程先會行Graduate Work Stream.

讀bachelor/master/PhD行Post-Study Work Stream就唔使擔心考慮呢個職業評估。
由我巴打,我揸旅遊簽證去到澳洲
如果揾到工,雇主肯擔保,可以轉簽證?
揸旅遊簽證又揾野做,算唔算過左界?
由我巴打
我新嗰嗰visa lodged, status 仲係received
但health exam uploaded,但就快過期

係咪等co 到時再叫我做多次?
Thank you
Naati ccl 除咗佢個官網外,邊度可以download 溫習materials?謝謝
由我巴打,啱啱開始睇,如果問得太差唔好介意
我想問申請189/190,如果過到黎搵唔返相關嘅工作會唔會有影響?
係唔係一定要做返相關嘅工作,可唔可以搵其他工?因為我怕未必考到牌
有冇10月中後期lodge 189 application 既爸打仲等緊grant
有呀,等到頸都長
十月頭,一早up齊野,無限期等
youtube 搵naati for all
如果嗰啲練習片你都冇問題
你去考就一定掂

Youtube naati for all 嗰d 廣東話一嚿嚿咁
現實考試嗰段錄音係純正廣東話而且講得頗慢
你有冇專登去溫啲Vocabs? 同埋你用咗幾耐去溫習準備?唔該晒。
我12月頭交過一次s56,之後未有消息
你仲係received?
我s56都冇,lodged左之後第二日已經up齊所有野,之後有個officer 第二日已經send CNCC reference letter 比我去做,重以為香港人真係高d priority 咁快手,十一月中做埋CNCC宜家重係received
請問由我巴/其他巴打有冇試過用AIQS既'qualifications only'去申請189/190 (233213 Quantity Surveyor)?
澳洲人12月果時放左個聖誕長假期嘛,實無8月invite 果batch process 得咁快,等多陣啦爸打
同埋好多人都係no CO contact, 即係一野由received 轉finalized, 直接grant. 唔一定出s56 比你(你交齊所有文件仲出s56 黎做乜)
想問如果189visa 批左 最遲要幾耐到澳洲 及開始居留?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞