澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
巴打你好

想將來移民澳洲
自己情況如下:
我本人申請咗482冇耐,2日後就好好彩收到190邀請
想問482的申請費可不可以Refund. 感謝🙏🏻
我想問下申請485係咪要pass左skill assessment 先申請到,定係我就咁apply assessment 唔洗pass?
Post-Study Work Stream唔使。Grad Stream要遞交簽證申請前已經遞交skills assessment申請。

例如我讀完child care diploma之後無工作經驗,申唔申請到485 ?
Childcare Diploma的話要遞交485簽證申請前已經遞交skills assessment申請先可以。
由我巴,有冇聽過話宣咗誓就移唔到民澳洲?
台灣好似話唔得
識人做消防但諗住之後嚟澳洲讀書再移民,會唔會有影響?
try PTE
同埋工作EXP前提係要過左SKILL ASSESSMENT先係
個reference letter都幾麻煩
其實個skill assessment係點做 好似考試咁考番你相應職業問題定要交一堆野比佢地check
之前係外國畢業既話會睇你個Course讀咩再睇你apply邊個ANZSCO 睇下減2-4年工作經驗先 減完剩低果D先計skilled experience
工作經驗佢會睇
1. Reference letter, 要有letterhead, job description, 工作時數etc...
2. 2份唔同既出糧紀錄(payslip, bank statement, tax record, mpf)

不過最近好似更新左少少關於學歷果邊既要求 建議都係睇番ACS
巴打你D工份份幾個月我覺得D reference letter可能有D難搞
咁真係有d 67仲要其中一份係間公司執左了
唔該巴打
姐係遞交就得,唔洗理個skill assessment results? 因為我睇到有人話係預評估,唔係好知有咩分別
無聽過。
Result可以遞交之後補交上去,一定要positive result先可以批485。

預評估即係個result只係for 485簽證用途,唔可以用黎申請491/189/190。
明白哂唔該你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞