澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
會唔會aus border見我得返一個月唔俾入境?
唔會。
De facto 要同居1年先可以claim同埋combine一齊申請。

有個option係engaged但係我從來未試過同聽過有人揀 移民局policy又無definintion同clarification,所以一般唔太建議

良性腫瘤就要睇咩stage,穩唔穩定,藥費醫療費等等各樣情況。
可以。
州擔保的話幾個大州都無公佈invitation points。

你入左先無執輸。
正常黎講係一遞交就馬上出BVA。
請問RN既巴絲打,最近係香港過黎搞AHPRA in-principle registration既proof of identity的話有無咩特別注意既地方?

已經拖左大半年,ICHS同COGS supposedly已經過期的話使唔使做過? (我知道以前唔使但唔sure最近有無變)

地址證明有無朋友用過酒店/airbnb?有的話可以用咩證明?

Asking for a friend
唔該曬巴打
咁我地可能揀左single 先,到批左visa 先簽番紙

另外關於工作經驗個度,如果我老細approved我做既野係相關性質,咁我係會有5.5年工作經驗,咁係咪可以揀番5-8年相關工作經驗個個column ?
如果我2025年一月先過來讀兩年書master,之後再485 stay係non regional area,趕唔趕唔切日落前行hk pathway?
ICHC同COGS佢PIP封email有講expiry date
ICHC如果expiry date within 18 months就簽statutory declaration
COGS如果expiry date within 6 months都係簽stat dec
如果過晒果18months/6months就要再整
(我果陣廢事煩,我係重新整過,廢事有咩意外)
ICHC幾日有,COGS而家大約等1-2個月先出到
所有PIP文件既certified true copy suppose都要喺Aus境內簽,最簡單係搵個RN簽晒佢(我都係搵friend簽),再唔係就搵chemist/popo/bank branch manager >5yr exp都得 (AHPRA個網有pdf講乜人可以做certified true copy)
Address proof我諗9成飛過去拎牌既都係整bank statement, 用bnb地址應該開到,開完叫銀行出張address proof就得(酒店就唔知得唔得,因為銀行應該一睇就知你個地址係酒店)
好詳細,多謝你
下年返黎問。

按依家情況黎睇應該黎得切。
Yes
啱先grant 左189 visa, 比大家參考下個timeline

Priority occupation
Invitation: 6/10/22
Lodge application: 22/10/22
CNCC applied: 26/10/22
Medicals: 5/11/22
Granted: 13/2/23

無CO contact/ s56/ form 80

直接由received 去 finalized

仲等緊既人唔洗心急,比d 耐性,下個幸運兒就係你
聽你講好似有uncertainty,係咪因為唔知485到時仲係即日批?
恭喜恭喜
我都係priority occupation,10月中lodge
但跌咗入further assessment黑洞,好擔心
讀完兩年書先可申請485,485max收50歲

即係最遲47歲就要去讀書?
由巴, 想請問一下我今年2月開sem, timetable有 online course,
如果我讀online course會唔會影響到我申請485?
有冇話只可以讀幾多%既online course定還是我們一個online course都唔take得?

immi睇就話In the past 6 months before you applied for this visa you must have met the Australian study requirement. You will meet this if you are awarded at least one degree and
.....................
you completed your course as a result of at least two academic years
you completed your course in Australia in not less than 16 calendar months.........

Student visa holders affected by COVID-19 travel restrictions, can count online study towards the Australian Study Requirement.
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/temporary-graduate-485/post-study-work#Eligibility

咁而家香港係自由進出澳洲, 我係冇受covid影響, 但學校排時間表我今個sem4 科有3科佢都排左online course比我 (有physical有online簡, 3科入面仲有1科係冇得簡只有online)
擔心到時會話我master2年4個sem入面 有太多online course唔批485比我?
爸打應該都差唔多夠期grant, 等多1~2個星期再睇睇
見網上話只要交咗新既student visa application,就會自動出BVA。我宜家新visa係等緊further assessment,係咪代表我已經有BVA?定係會有一個soft copy send去email?唔該曬
承你貴言,日日check住個人精神好緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞