澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
“We have temporarily closed the Skilled Independent (subclass 189) (New Zealand stream) visa to new applications. This pause means you cannot make an application for a Skilled Independent (subclass 189) (New Zealand stream) visa from 10 December 2022 until 1 July 2023. ”
唔需要。
想問佢仲有冇得自己申請Temp Visa 482/PR Visa 186?
無必要,話收到legal advice係 secondary 189 PR = 其他PR = no work limitation 就得。

邊有PR有work limitation?
佢有同 DHA 講 佢轉左科,而過程都順利的。
咩過程 一係就申請一個新學生簽證,其他既都唔算咩official過程。

你朋友原本係讀咩,轉去讀咩?

重新申請過學生簽證 定係 同DHA 申請extend 佢本身既學生簽證
兩個係同一件事黎。

如果開sem前學生簽證renew or extend 唔切, 佢可唔可以用tourist visa 番黎澳洲先?
Technically可以。

佢畢業之後打算申請PR, 如果佢用tourist visa 番入境先呢個做法會唔會影響未來既pr application?
應該唔會,好難講。
Asso Degree行唔到485 PSW,一定要Bachelor degree。

其他既你可以TG問我 @will1878
如果係咁,不如你問你父母是否想移民澳洲。

既然用得佢地錢,咁就要照顧埋佢地以後既需求。

另外如果你一邊讀,一邊part-time幫補自己的話,都唔係無可能既。
巴打想問下如果我本身係香港,485批咗之後我最多可以留係香港多幾耐先翻澳洲?
好睇依80萬係第幾個80萬。

如果得一個80萬,定係1000零80萬又唔同。

你地(你同父母)大約幾%sure 係鐘意澳洲?

如果純粹
「父母科80萬俾我讀書,應否袋入袋?」

又易答好多⋯

另外,你重要諗用咩visa搞父母過澳洲🦘

如果冇preference,加拿大🇨🇦stream A,
畢業即洋人。
多謝咁多位巴打解答
係 一樣嘅
如果上Immi VEVO度check 會睇到primary定secondary
Thanks 由巴

我諗佢公司嘅concern係如果兩個人分開咗/嗰primary嘅visa有問題 會影響到嗰secondary嘅PR同work right

想順便問下 如果primary放棄嗰PR visa/因為criminal offense比澳洲取消/兩個人separate咗, 會唔會影響到secondary嘅189 PR? 或者5年之後續PR/apply citizen?

應該係12個月內。
想順便問下 如果primary放棄嗰PR visa/因為criminal offense比澳洲取消/兩個人separate咗, 會唔會影響到secondary嘅189 PR? 或者5年之後續PR/apply citizen?
唔會影響。
CNCC 早排已寄出
本身想學其他巴打咁去Australian Post 嘅 online chat 睇下份嘢到咗澳洲未

但次次用個online chat 都話capacity 已爆
下回請早
已經試咗幾日都唔成功
我想問你地點問香港狗局拎返CNCC 個掛號number
個電話打極都唔撚通
online chat 終於搵到人
但佢答我

RExxxxxxzzzzHK is an International Registered Post item, and those ones are not tracked in Australia
You would need to ask Hong Kong Post for assistance on this one

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞