澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
你張嘢有last entry date㗎嘛
485唔洗employer sponsorship, 搵銀行完全冇難度(我拎緊482都得)
唔覺傾向請本地人, 印度人華人都多
英文程度...過到interviews就得啦
你講緊係要landing 既日期?
你問最遲幾時嘛
由我巴打
先講聲唔好意思先,我淨係追咗幾個post但都好似搵唔到我想要既答案

講返少少背景先,我16年係澳洲 bachelor 畢業就返咗香港做野,經歷完呢幾年我更加想去澳洲生活。

我諗住去讀master 再行485留係澳洲重新開始過。
我搵咗幾個有興趣既master都係1年半72weeks,而485visa既話要讀夠96weeks先合資格。

所以我想問吓巴打
1)如果個master唔夠96weeks, 我可唔可以係uni到讀多個short course去駁夠96weeks?
我知 想知如果first landing 完有無話要幾耐再入境澳洲or 要一年留幾多日響澳洲境內?
因為收到邀請 但有原因可以要遲二年先正式到澳洲居住
由我巴打 宜家Computer Network and Systems Engineer 65 分係咪唔使考慮189
遲左,八月果轉真係咩都六十五分就有,果陣重心諗dllm 自己咁多年不停推分宜家d on9做左skil assessment 入左就有邀請
'For first entry, arrive by' 係最遲第一次land

‘Must not arrive after’ 係最後可以憑visa入境日期
都可以,無地區限制。
之後幾輪可能會有,入先無壞。
可以合返你以前既Bachelor去符合92個禮拜既study requirement。
當然有,你想問咩
1 唔會。你唔做野都無人理你。
2 唔係,你轉咩行都可以。
是的,睇情況。
Yes.
其實會....... 但係一般唔會睇咁緊
想問下關於skill assessment (Vetassess) 如果公司出嘅信無letterhead (HR 唔比用letterhesd 去list job duties) 有咩方法去令份野受?? 感謝
想問下如果而家hold緊學生visa(讀緊master)
given以前係澳洲讀過大學
可唔可以一路入EOI申請189/190一邊讀書?
Thank you
睇睇statutory declaration個part。
可以。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞