澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
想知tafe木工移民行hk stream嘅話要唔要skill assessment
今日朝早189 終於Granted 233999多謝由我巴打提供平台同多謝各位幫手解答
十月果轉收邀請
想問student visa完之前一個月返澳洲之後境內extend安唔安全
會唔會aus border見我得返一個月唔俾入境?
各位巴打,想問下我個情況eoi 應該填咩:
上年年尾我同左女朋友求婚(但未必咁快簽紙)咁我地都想過澳洲既
我地兩個都pass左skill assessment同英文都過全7既要求既
咁應該填單身定配偶呢?(兩個都係+10分)

另外係關於工作經驗,我工作既性質係同同skill assessment係一樣,但個title係唔同,係咪可以叫老細寫番張證明prove我做緊既野係一樣都得架?

最後關於身體狀況,如果有腦入面有個良性腫瘤會唔會影響我地移民既機會架?

Thx!!
各位巴絲好
想聽下大家嘅意見
我計盡自己嘅分190visa用internal auditor都係得80 ,睇咗好多post有啲又話70分都得,有啲又話要90分先有機會。
唔知有冇巴絲知道大概其實幾多分先大機會
由我巴
我想問下護士個方面,如果係Enrolled Nurse,係香港做左2年。考左澳洲aprroved的英文試,去到Sydney,Brisbane依d大城市做野個時,係唔係可以叫僱主申請482visa,再留四年,就可以行Hong Kong stream申請PR?
Skill select 有上一輪 result
你可以自己睇下有無你嘅 occupation
呢啲可以叫de facto
果到有得揀的
如果你揀單身之後俾人周到原來求咗婚係會有麻煩的
你都可以拿拿林簽咗紙先,直接揀married, 結果一樣,但會簡單少少
工作經驗果到係
良性腫瘤就…….唔識判斷,但一律唔建議呃移民局

我建議你真係搵個agent跟跟好啲,因為你啲問題都真係會幾影響到你份申請
唔該曬巴打
我見de facto應該要同居先計?但我地未同居
我見仲有個engaged 可以揀,揀呢個又可唔可行呢?
你求左婚啫,係咪未married 先,話唔定你哋聽日嗌交呢
咁要同居1年先叫de facto 嘛
所以你一係就馬上簽紙變married
一係你等批左190 先同居
總之由eoi 去到granted 其間唔可以變status
Sorry assume咗你同居緊
真心嘅,巴打你搵個agent跟跟啦
Marital status同Skill assessment呢啲野都幾緊要
一衰咗就衰咗
都移得民,唔好慳果少少錢
de facto一定要同居一年或以上
仲要有好多proof, social, financial etc. 同埋要搵人簽做見證
請問BVA submit咗之後 大概要等幾耐先會批?咁係咪未有新student visa之前都可以用住BVA先?唔該曬
Points Test 多10分已經差好遠啦
今年6月30日前畢業唔使。

以後就要做TRA既JRP Step 1.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞