澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
有無人知資產增值稅係由first land 開始計,定係由你攞左tax residence number , 開始做野先計?
請問有無澳洲做銀行巴打?
本身銀行做BA, 打算到澳洲讀master of business analyst
然後申請485 留澳
但有少少疑問
1)澳洲銀行普遍對 VISA 有無要求?例如外國人有485 /其他要求
2) 普遍就業情況?會唔會傾向請本地人?
3)英文程度要求?

Thanks
過橋簽唔會override
Hello由我巴
我同我老公都做左skill assessment想申請189
我想問下我地可唔可以各自做main applicant同時又寫對方做skilled dependent拎10分
入咗籍先有,同埋都要人哋肯擔保
想問啱啱social work master 係Sydney 畢業,大家覺得應該搏189定NSW 190好?
應該無,其實同澳洲482差唔多,分別係美國嗰個無得轉綠卡

依家澳洲好多機師喺美國就係用呢個喺嗰到飛
Why not both
想問下working holiday visa 批左 但想去個短旅行 再番香港 之後再去working holiday , 旅行入境個日係咪已經開始計working holiday ?

請問各位大大,我見香港 stream 個485 話港人可留5年,但同時個工作同職業評估 (occupation & skilled assessment) 係必需。
i.e. 2022年7月1日至 2023年6月30期間豁免

咁如果我而家讀書,2年後申請485時候,我讀個科係咪一定要職業評估在 skilled occupation list 上面?
如果唔係,係咪會申請唔到? Thanks 🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞