澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
巴打可否分享下,你lodge個陣交左邊啲資料過去?
點解可以咁順
想問下,485visa其中一個要求係要讀書時間留喺澳洲最少16個月,會係點樣計架?

1. 計500學生簽證批出嘅時間?如果簽證批咗,但開咗學,我即刻飛過去,咁樣第1個sem係計澳洲境內定境外讀?

2. 如果第1個sem計境外,咁第2-4個sem係番境內讀,係唔係就符合條件?

唔該由我巴問題有d多,因為就快開學,但學生簽證都仲未批到。我唔想defer,要比多一筆錢重新搞過。
1 No.
2 No.
3 Generally not, but depends.
一開始唔使,但係可能簽證valid period會唔夠cover你既study duration,所以之後可能要續一次。
如果岩岩夠2年,但係第一年無student visa的話而study online的話,唔可以計。

我建議你考慮ETA過黎開學先。
唔會。
呢個要問學校,每間學校唔一樣規矩。

正路應該可以認。
1 應該係計入境。
2 是的,所以一係就考慮ETA過黎開學先。
呢排189 invitation冇咩聲氣,估計今個財年仲會唔會出多一round?
假如我7月開學, 佢6月尾批出500 visa, 即係我可以向學校申請defer, 等到出年1月先用批左的 visa入境開學, 到步後再慢慢申請續簽500 visa?

唔知我以上有冇理解錯呢?
而請書期間續簽 visa 有冇風險怕續唔到?
唔該由我巴
見佢停到7月1
可以向邊到睇
你條link係NZ 189黎
Oh 189 invitation係兩樣嘢嚟?
你爸?

你爸幾老?好似最遲47歲前要去。
原來由我巴是一個人

自膠
想問GTI簽證如果薪金夠,但只想去澳洲退休唔想工作,搵人“推介”時是否一定要迫做工?
Hello 由巴 我想問下
我另一半用defacto partner relationship同我一齊grant咗189 PR
佢想喺自己公司apply internal transfer去澳洲 不過佢公司唔喺好清楚依類dependent/secondary visa嘅right 話佢需要個individual嘅visa as primary applicant

我知suppose唔需要 不過如果佢公司要求 想問佢仲有冇得自己申請Temp Visa 482/PR Visa 186?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞