澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
幾次應該無影響
想問下點先知澳洲嗰邊收到我CNCC未?我9月中lodge,10月中apply CNCC,11月s56 cncc同少少其他文件,之後就冇update過。
利申sa190 醫療
有冇巴絲打可以講解下喺澳洲申請cncc嘅程序
個S56 request寫到話要28日內收到cncc…邊有可能做到 香港遞交申請都要排期到4月
其實最近vic190由lodge到grant多數要幾耐到呢
前排個個都189, 唔知190有無update到
immi就寫25% 87days
今年2月會讀master,但學生簽證仲未批。我會係香港上住網課先,等簽證一批會飛過去澳洲。

咁樣會唔會影響申請485 visa?
呢 D case, 其實有冇得申請 defer 半年開學架呢? 到時使唔使再apply student visa?
我個case係,個課程一年會有2次開學(2月同7月),但我唔符合7月開學嘅資格,因為我無讀過相關科目。所以如果要defer,就要defer一年。

我都唔識答student visa嘅問題,等由我巴解答。
無上court無案底都唔使declare。

會唔會影響就睇幾嚴重。
28日內有progress既證明就得。
建議defer。
哦,咁你個課程total幾長?
由我巴

想問500 visa d文件需唔需要certify?
485 又需唔需要?
如果已經簽咗紙有結婚證書,仲需唔需要其他proof for dependant visa?
答單問:
由我巴, 請問如果開學前批得到 student visa , 但發現趕唔切去開學 (eg 唔時間 resign / 寄唔切shipping / 搵唔到屋/ etc) 同學校申請defer 半年開學, 而學校又比的話, 我仲使唔使重新申請 student visa 架呢?
Ching, 咁你係半年後用原本個500 visa 入境, 之後 onshore 再申請extend visa 個 expiry date?
2年
如果student visa 讀緊master
本身係skilled worker
但係student visa 讀緊果科同個skill list唔同
申請189 190 會唔會有問題?
由我巴想問澳洲d學校要我交certified true copy既話
民政事務署宣誓做通常認唔認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞