澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
由我巴,請教一下
如果依家收到190 pre invite,但唔係本身想去個state,你認為應該照入左先,再等189;定係唔要190去等個189?如果190批左先有189 invitation,仲可唔可以apply?
聽日開始取消啦
由我巴
想問如果用結婚移民,
香港結婚後 ,想用旅遊簽證到當地,再申請。
係咪過關時話旅遊就可以?
過橋簽證係咪會係旅遊簽證expired 後生效嫁?謝謝
得2年經驗既skilled worker先申請482然後做夠年數再跟Hong Kong Stream行仲洗唔洗計分?

定只要
定居於非偏遠地區最少4年 - 可行189.
定居並於偏遠地區最少3年 - 可行191.
就可以直接申請PR
搭單問
RN得65分 行唔行到Hk stream
想問本身有兩年讀廚加兩年做廚經驗,想wh加482visa 攞pr,依個方法得唔得?定讀書會易d
直接入189 啦
Hk stream 係第二樣野 唔計分
唔該晒
路過:
除左189,
190 都入得。

eg. 189 開一張EOI
NSW 190 開一張EOI
VIC 190 開一張 EOI

etc
你問我,當然係上左岸攞到PR先啦。下一round 189你係咪實收到invitation唔知架 (同埋都唔知幾時)。

190批左先有189 invitation,仲可唔可以apply?
Technically可以既,但係無人會咁做。
係咪過關時話旅遊就可以?
可以。放心依家自助過關一般無人問你。

過橋簽證係咪會係旅遊簽證expired 後生效嫁?
Yes.
唔使計分。
想wh加482visa
不穩定因素多D,但係費用低D (因為唔使交學費).

定讀書會易d
時間可能會長D,但係穩定D,但係當然費用會高D (不過如果搵到相關part-time幫補就好好多)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞