澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
本身返香港兩年,你估真係兩年咩

整下呢樣,整下嗰樣,起碼喺要兩年幾時間。485就得5年,我真係唔知佢點meet到常住澳洲呢個條件,就算去regional 搏191都好忟水。佢要put 自己on the spot , 邊個阻到佢?反正到最後攞唔到PR 嗰個又係佢

仲有,又唔係lockdown,所謂”疫情”都完咗啦,返工請假返香港有給難
中肯呀

行190住Sydney 或者 Melbourne,輕鬆四年入form,
冇壓力
Master 學生本人要睇邊種
上堂的500就而家無限,但黎緊7月1 限48小時fortnightly
Research 的就一路無限
如果485 visa 係2022年12月批,
2027年12就到期。
2025年1月先返去,就唔夠時間189 HK stream ,因為要求要有通常居住4年。
2027年12月visa 完左,已經要離開澳洲

所以,由爸答你,485 返去行191 Regional (HK Stream),要求住regional 地區3年,都會好趕。
假設你22年12月grant 485,你最遲係要24年10-11月前(1-2個月buffer)就要返到澳洲去regional area

因為你個485會喺27年12月過期
Thx 由巴
攞咗PR之後喺咪已經唔需要care係primary定secondary?
姐係之後續PR/申請citizen 無論primary定secondary都係as individual applicant去apply?
Yes
好的 thx巴打
想請教下大家, 485 visa 所指嘅skill assessment係唔係要完成到先拎到485,因為我見澳洲個網寫 "have applied for a skills assessment in your nominated occupation"

同埋有多條蠢問題想問下,係咪要在職先做到個skill assessment。

因為有個asso想讀,課程名對到MLTSSL清單上嘅其中一個職位空缺。不過個課程只係asso,畢業後可能只搵到嗰行嘅下欄工,對應唔到個MLTSSL清單。
想問一問由巴,雖然本身有五年工作經驗,但老闆唔肯同我寫reference ,anmac理論上有rn 牌就過到skill assessment , 咁如果入eoi 個時因為anmac 冇計年資比我,所以咁嘅情況下係咪寫填less than 3 years 當冇分加算?

因為我睇番文件我理解上應該係anmac 出到幾多年資比你落LOD 先可以入到eoi?
明白咁係好蝕謝謝解答
利申:RN已批189
以我理解,ANMAC同你EOI入幾多年年資冇乜關係
ANMAC係用年資黎評估你有冇你報果個code既skills
即係例如如果你做左一年medical, 一年surg, 一年icu先算,你報ANMAC既RN medical佢會照俾LOD你for skill immigration
For IMMI黎講,LOD個code只係用黎分你去邊條隊,LOD入面寫既年資可以同你報俾IMMI既唔同,因為IMMI係連埋relevant occupation既年資,而LOD只係會寫你報果個code既年資,只要你收到invitation要交evidence果陣交齊你claim既年資既工作證明就得

我反而覺得你最煩係professional reference果part, 因為ANMAC full assessment係一定要交pro ref去講你既duty同做過d乜去俾佢評估你有冇skills, 你老細唔肯寫就搵一個poat大過你既senior寫啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞