澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
遲啲再試

等得佢覆我嚟,我有嘢做答唔到佢,又會飛咗我
facebook見到二月有invite喎
應該係190.
於今年7月1日起澳洲將恢復學生簽證每兩周既工作時間上限,不過會從以前的每兩周20小時 放寬到 每兩周48小時。注意碩士或以上既學生配偶係依然保持無時間限制。

https://www.facebook.com/AWVisa/posts/747152466755302
請問由我巴,政府加長485批個年期,對行hk stream有冇咩影響?
Thanks
於今年7月1日起澳洲將恢復學生簽證每兩周既工作時間上限,不過會從以前的每兩周40小時 放寬到 每兩周48小時。注意碩士或以上既學生配偶係依然保持無時間限制。

https://www.facebook.com/AWVisa/posts/747152466755302

對唔住,4打錯2,已改正。
未知,但係原話係 Current settings will be increased by two years,所以萬一香港人5年485變7年就有d搞笑了。
因為我見出面有d人講到係485期間住夠3-4年就ok,但我明明記得係要完咗485之後先計3-4年

所以先想再一次clarify,因為如果佢由5年變7年,再等3-4年,就=11年,呢樣變咗有少少,er,趕客
但我明明記得係要完咗485之後先計3-4年
當然唔係之後,係持485住3-4年。你記錯了。
唔該哂由我巴
如果係咁,485年變長咗,好似變相容易咗喎
(拎咗485番hk做一兩年嘢再番澳洲計年期)
前提係真係5+2,不過諗諗下應該唔會。
PhD學生由4年變6年,唔知到時係批5,6定7年
由巴 最後呢句 碩士或以上嘅學生配偶係依然保持無時間限制 即係碩士學生本人有限時間 反而配偶無? 我理解有冇錯 thx
你好由我巴
兩個月前報左EOI
最近收到SA state nomination
自己想報190
想問通常個process time 大概幾耐
同埋if 批左既話有無話要幾耐之內落地
感謝sorry for 1999
呢款comment好有既視感
已經去到澳洲都好,老實講大家咪又係新黎嘅
有無得唔好成日港人劣根性上身仲快過啲澳洲人幫人定義純種移民呀?
everybody got his choice,Immi rules又OK,咁問題喺邊?
你唔覺得老豆老母重要或者嗰一兩年對你career無幫助,唔代表人地都係咁姐,係咪

利申:揼緊189
我個comment冇judgement 既⋯

但有實際情況,可能要考慮:

只係job market 對 應徵者有judgement
香港HR 有幾buy 澳洲degree(相對英美加)
澳洲HR 對 485 /PR/ Citizen 有冇preference

澳洲移民政策真係話改就改,香港人485 path 如果一冇左,即刻企咗喺度。

另外,畢業485,及早澳洲找工,轉PR 安居樂業上mortage),可能會順d。

澳洲政府就係一個,covid 會踢曬TR 返歸既國家,
「劣根性」唔到我囉😮‍💨係澳洲政府
是的無錯。
想問通常個process time 大概幾耐
大概3-9個月,睇情況。

同埋if 批左既話有無話要幾耐之內落地
一般係1年內。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞