澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
你好,想問你同partner 係咪收到既Visa Grant Letter,
係咪一人一封,跟返自己名?

會唔會寫明 Defacto Partner Relationship?
佢本身就係189R,仲申請乜嘢visa
你另一半已經係PR
可以隨便係澳洲做嘢啦
其實兩個人封 Visa Letter 係咪一樣,
189 visa grant 冇分主定副?
189 我就唔知

但482 就有分主同副
多謝🙏🏻解答

純粹好奇😯
完全一樣
連我個一歲既仔既visa都係寫skilled independent
🧐 thanks

再一次多謝解答
想問下關於交稅問題
我見上網有人話grant左PR visa就要報稅,要報但未必要交
想問下如果first land完之後返香港,諗住過多2年先過去定居,咁要唔要照報稅
我香港有物業,如果想過2年臨去澳洲定居先賣,應該係而家搵銀行估價定到時先搵?
好驚香港份工既人工要交澳洲既稅
快問快答:
去land 之後即返香港,澳洲冇收入,唔當澳洲稅務居民;
之後真”決定”定居,(小朋友入學,租樓找工⋯),
就係澳洲稅務居民。

詳情:睇ATO 同找Tax Accountant

註:澳洲稅務居民/ 海外稅務居民/臨時稅務居民 同係持既visa 無關。

https://www.ato.gov.au/Individuals/coming-to-australia-or-going-overseas/Your-tax-residency/
但大鑊在早排grant左visa後買左land & house package不過最快都2024先起好
驚佢因為我喺澳洲有物業而當做稅務居民
(本身都係諗住起好就過去,但因為個人原因有機會要延期一年,所以間屋有機會會拎黎放租先)
預左澳洲既租務收入要交稅,係驚佢搞到我香港收入都要交啫
連登仔基本收入50k/mo, 如果要交澳洲稅既話一年都要交十幾萬稅,真係賣屎忽都唔掂
你個情況有d complex,
找澳洲持牌tax accountant 攞意見。

樂觀d睇,睇下係咪 海外稅務居民(澳洲收入抽稅,但外國收入唔洗抽)

註:處理稅務既費用可以扣稅
Cost of managing tax affairs

You can claim a deduction for expenses you incur in managing your own tax affairs, such as the cost to lodge through a registered agent.
https://www.ato.gov.au/individuals/income-and-deductions/deductions-you-can-claim/other-deductions/cost-of-managing-tax-affairs/
巴打我諗我都有類似問題
我打算grant 左之後係樓收租
然後過多1年完左份contract 先過去

我諗都係搵tax accountant 傾下計好
Hello 由我巴。有條問題幫朋友問一下。sorry if it sounds like 一舊舊。

佢之前讀緊一個course 但係中途轉左另一科。佢有同 DHA 講 佢轉左科,而過程都順利的。佢依家岩岩讀完新嗰科既第一年(新course 係一共兩年), 咁完sem 佢就番左香港探親。不過佢番到香港先發現佢個學生簽證就到期, 所以想請問一下佢係咪要重新申請過學生簽證 定係 同DHA 申請extend 佢本身既學生簽證?

另一個問題係如果開sem前學生簽證renew or extend 唔切, 佢可唔可以用tourist visa 番黎澳洲先? 佢畢業之後打算申請PR, 如果佢用tourist visa 番入境先呢個做法會唔會影響未來既pr application?

Thanks 由我巴 :)
Hello 由我巴
想問如果請asso degree 行唔行到485 Post-Study Work stream?
因為我而家都搵緊課程讀 如果想搵由我巴幫手寫GTE 收費係幾多?
正常咁睇 兩個情況都唔係Australian tax resident
香港income唔洗比澳洲稅 但澳洲收入就要比 當你唔過$120k既就32%
不過如果你地個land tax會有surcharge會貴好多
香港個income 係澳洲肯定搵唔返
不過而家個行業俾人淘汰緊
所以做一兩年嘢就過去投閑置散

享受慢活嘅人生
用父母積蓄讀書移民好唔好 職業治療收左,讀完都要起碼港紙80萬 但遲左又驚移唔到 P.S.行唔到BNO
你父母月入10萬? 有層千幾萬樓? 定係退晒休等筆錢慢慢搣?

咁多factor......
移唔移民 / 用唔用父母積蓄呢D問題, 其實你想外人點樣答你?
其實係父母有儲落筆錢,但叫做一路係plan for更好退休生活
我都知突然咁問好難有人答到,叫做心入面自己糾結想講下 唔好意思麻煩到Ching
計埋生活費就讀完應該80萬港紙,讀Monash
父母唔反對你咪去囉
80萬你當「買」個pr返嚟就唔算貴嘅
中間又可以返工
諗唔到咩理由唔讀
到步後再慢慢申請續簽500 visa?
Yes.

而請書期間續簽 visa 有冇風險怕續唔到?
無咩特別風險。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞