澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
我就係上網幫佢睇過WH好難轉PR,但唔太清楚second or third WH visa嘅運作

唔該晒師兄先
我呢位朋友喺加拿大讀,但係屋企唔容許佢再讀多個master,所以佢想試WH

但問題係拎WH visa喺澳洲好似比較難搵到professional job
BTW,
點解佢唔攞左加拿大籍🇨🇦先?

定係,佢已經加拿大爆左機?
佢本身係台灣人,無得行香港pathway,當初佢係因為呢邊有親戚屋企人先要佢去加拿大讀書,但確實頂唔順呢邊天氣
當年佢同屋企人冇規劃好

如果加拿大🇨🇦畢業🎓
🇨🇦申請PGWP 找工;
一路做一路排隊行EE 或者Canadian Experience path 申請PR。

🇦🇺同步,澳洲學上面Ching 講,轉牌做skill assessment,搞189/190 (PR)。

加拿大🇨🇦出名多path。入左加拿大籍,都可以去澳洲WH 。

好過最後兩頭唔到岸
佢依家20歲尾,唔想30中先去澳洲從頭開始過
佢想請問咁多位師兄second and third working holiday visa係咪通常都會批?咁佢照道理應該可以留喺澳洲3年?

唔該師兄解答
申請417 2ND 同 3RD WH 有附加指定工作要求
簡單來講:
即係農場、漁業、礦業

https://immi.homeaffairs.gov.au/what-we-do/whm-program/specified-work-conditions/specified-work-417

申請 2ND WH:
要3個月。
申請 3RD WH:
要6個月。

唔該晒師兄嘅詳盡解答

佢本身諗住去syd/mel/bris 呢3個大城市做住waiter先,再申請一啲有關佢專業嘅工,但係照條link咁講,如果跟佢個plan行應該唔可以申請2nd or 3rd WH visa?

對澳洲冇咩了解,再一次感謝師兄解答
如果佢係Sydney,
咁佢唔夠資格申請2ND 或 3RD WH。

你睇下同佢幾frd 啦,要你朋友自己決定。
如果佢最後返台灣都冇所謂,咁okay既。

因為聽過好多人一句,
「網上看到有台灣人成功working Holiday 轉PR 」
就衝過去澳洲🦘

我朋友香港人同台灣人係澳洲結婚,本來用我朋友工作簽證留低,點知最後一年sponsor果間餐館收左皮,
兩個都要離開澳洲🦘RIP

target Professional 工,都要睇個學歷認證

如果佢自己做research 都唔夠detail,
真係要祝佢好運
Thx師兄,介唔介意講你朋友去咗邊個city?佢都係拎3rd WH visa?
當年Sydney
工作簽證
Temporary Work (Skilled) visa (subclass 457)

冇申請 2ND 或 3RD WH

醫療出身 - 需要多D信息,但係其實如果職業係ok,又有一定經驗,同埋英文唔差的話,就算WHV要搵到相關工作然後留低擔保/技術移民都係有唔細機會的。
唔知,不負責任地估今年7月前最多得一次。
想問下 如果我本身17年開始係澳洲讀咗3年bachelor,之後畢業返咗香港
如果而家再去澳洲讀相關master(本身係104week),但有credit exemption變咗讀1.5年嘅話,可唔可以申請485psw?
會唔會一定要2年master先得 定可以加埋bachelor咁計92weeks?
由爸,有野想請教

如果而家再去澳洲讀相關master(本身係104week),但有credit exemption變咗讀1.5年嘅話,可唔可以申請485psw?
可以。

會唔會一定要2年master先得 定可以加埋bachelor咁計92weeks?
可以combine埋係澳洲讀既bachelor。
由爸 thanks

想問係send 去邊個email 問,好似搵唔到個email...
skilled.support@homeaffairs.gov.au
由巴

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞