澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
多謝你的詳細解答,好清楚
其實我呢五年內係轉過工的,如果我最後搵到舊上司(做咗二年)寫一份professional reference 咁過到ANMAC
最後我可以交埋其他relevant occupation supporting information (可能糧單啊,稅局,contract)去比IMMI support 番另外一份工嘅年資就得?
想問我有冇理解錯?謝謝
我冇轉工,但同公司轉左dept
我working exp都係upload左contract同statement of service, 糧單稅單冇交過
LOD最後果版有寫佢用左邊幾年年資黎assess我都係近排先知我一路都係睇第一版就算(skill assessment淨係用左我17-22年既exp黎assess, EOI我入左>8年,只要交足supporting doc完全冇問題)
485 visa 所指嘅skill assessment係唔係要完成到先拎到485
遞交485申請時要有己經申請左skills assessment既證明 ()。但係之後一定要補交通過 skills assessment 既 outcome letter。

同埋有多條蠢問題想問下,係咪要在職先做到個skill assessment。
只係485評估的話,唔係。
[member]原來7左 比左張舊ielts result, 琴晚即刻交番張岩既 自己嚇死自己#cry#mouse[/member]
謝謝解答 我再研究下
感謝抽空解說🙏🏻🙏🏻 謝謝
grant 左 臨時309

歷時 7至8 個月

等夠境内200日買樓唔駛surcharge
想請問由我巴,岩岩批左189 pr 可唔可以即刻幫父母申請parent visa ? 例如804 visa. 唔該
巴打英文試幾多分
我考OET, all B in 1 attempt
但EOI都係得啱啱好65分
即係PTE 65
我一路都覺得要superior 先夠分189
拖左幾個月
如果只係要65其實我一定夠
係咪應該快啲考左先就開始排
唔好obsessed with 79+
之前幾round RN都係65分就有invitation
早幾年就真係要total 90分以上先可能有
自己睇下可否符合settled定義。

https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/glossary#settled
如果收到190 pre invite,正常交文件,同EOI claim ge分一樣,會唔會有可能最後唔批approval?
想問AGSM MBA (extension) 依啲
當唔當係讀左兩年?有無資格申請485?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞