澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
Hello由我巴,想請問如果申請189,另一半係咪都需要Competent English? 我見政府網站個points calculator Partner Skills最少一定要揀 "Your spouse must also be an applicant for this visa and has competent English" 先比我繼續。但以我上網睇到嘅資料,另一半應該有Functional English就可以之後申請PR,而189本身應該唔使證明伴侶英文水平?

Sorry for 1999
你申請左/攞左學生簽證未,同埋你讀既課程係咩科?
No medicare for 188.
配偶可以唔使competent English.
感激
其實我攞左 同埋讀緊(整車) 但我發現好似淨係cert3 唔夠申請 485
由我爸你好
想請教大家,,如一家大細兩個小朋友,,簡讀書移民去澳洲,,
無咩錢,,選邊個州平民D?
呢度唔係淨係講working hours限制咩
上網搵到呢句 "students are not allowed to begin working until after their courses have begun"
有錯請指正
我記得係連呢個condition都暫時取消咗
咁就申請同攞埋CIV and/or Diploma既相關課程既COE,然後再申請一次學生簽證。你人係境內的話唔使體檢/biometric collection,但係保險要extend埋。
你應該問讀邊間學校咩課程最適合你自身既情況最有可能攞到學生簽證...

呢個視乎你既背景,包括學歷工作經驗,先可以比到advice。
Student visa work restrictions were relaxed throughout the pandemic, and completely removed in January 2022 to allow primary and secondary student visa holders to work over their normal limit of 40 hours per fortnight to address workforce shortages. This will end on 30 June 2023.

開學前既工作限制都係屬於working hour
唔該曬巴打
即係189 hk stream 配偶都唔洗?
Dear 由我爸,我想請問下,我伴侶7月開學依家等緊500visa (2月中已交申請,希望佢係頭輪睇), 我就等緊佢一拎到我就申請,最壞打算係佢拎到但我未批。
咁我想陪佢7月中過去settle down 頭幾星期,係咪淨係可以用travel visa? 如果我係已入境嘅情況下伴讀visa 批咗,我需唔需要出境再入境?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞