澳洲移民 你問我答 (30)

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
結婚本身OK,但唔同居對申請唔係咁好。
睇區既治安吧。
Yes
485無HK Stream。

持485可以搞189/190無問題。
想請教下由我
OT 80 分既話189點睇,定係190 SA sponsor搵陣

想報女友做dependent (佢都過到skill assessment)
但係de facto 係咪好難? 有大量相,舊租約有兩個人名(淨係寫7月到1月)(搬咗屋,新租約好流,係手寫既,鳩流流…)

爬咗文,但係都未明點玩。
「同居1年的話,唔使register de facto relationship都可以,但係到時要比埋continuous既證明,唔止單用之前遞交過既文件。」
「我果時你講既都交齊,重有叫包租公寫封信證明我地真係一齊住」
「好似有人話叫雙方父母寫信都得」
由我爸 又要請教你

我同我partner 11月lodge左189申請 我partner跟著收到BVC 而個BVC grant letter亦冇寫到一定要有insurance cover 我地今日check左VEVO都唔見有insurance個condition 咁究竟係咪100%唔使買ovhc/oshc?
thx ching
多謝兩位巴打
我諗我可能都難prove
大概都係分開遞 費事最後連我都唔批
Thanks
有幾條問題麻煩大家:
1. 有冇人呢幾個月submit 858 EOI? 宜家大約幾耐收到invitation?
2. 我有4年係上海做野但差唔多每個月返香港, 咁要唔要大陸無犯罪證明?
3. 英語能力可以用IELTS定大學教學語言證明就得?
190 SA sponsor 穩陣
Active左就唔使。
1. 1-12個月,睇candidate既background
2. 如果係10年內發生就就要
3. 最好既考英文試
由巴

英文能力唔好 如果呢家香港學英文考ielts 考到5.5後
去布里斯班報tafe 學油漆有冇得諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞