自從住咗hall先知,扑野原來可以咁簡單(4)

1001 回覆
826 Like 12 Dislike
「唔好啦,我怕羞呀大佬。」有次我好自然咁拖佢,佢甩開我隻手,之後咁樣講過。

所以我地出街係唔會拖手,除非係啲少人或者無人既地方。

我地出去食咗譚仔,之後睇咗套西片,我地就搭巴士返hall。

落到車已經凌晨一點幾,條街比起出黎個時更加冷清。

我地又行返同一條斜路返去,呢次佢同我十指緊扣。

行行下我摸下個袋,我發現我個銀包唔見咗。

「屌,我個銀包呢?」

「下,搞乜呀你。」

「唉,肯定係跌咗係巴士,我上車仲嘟到八達通。」

佢叫我搵清楚先,睇下有無塞咗係其他位到,我搵多次個袋,連衫袋都摷埋,都係無。我搖搖頭咁同佢講:「應該真係跌咗係巴士。」

佢咩都無講,就咁拎起個電話㩒咗一陣,之後佢拎起個電話黎聽。

我問佢做咩,佢無理我,隔咗陣就放返低部電話。

「巴士公司條線唔係廿四小時架,聽朝七點先係辦公時間,我留咗我電話,聽朝再幫你問啦。」

「下?哦,好啦。」

之後佢又再㩒多幾下,佢放咗係耳邊一陣,就隊咗部電話比我。

「做咩?」

「報失信用卡呀傻鳩,我唔知你啲資料呀你自己講啦。」
因為我連房卡都無埋,roommate又無返黎好耐,所以我要叫保安姐姐幫我開門。

阿信陪我開門之後,佢就入咗黎我房,一野坐落我張床到。

「唉,我真係好戇鳩,又咁唔小心。」

「係囉,你真係傻鳩黎。」之後佢一野拉咗我坐落佢大脾到,攬實我條腰。

「你話你係咪傻鳩呀,咁論盡都有。」佢講完呢句,下一秒已經同我唇貼唇。

我地好自然地係張床到親熱,但係我地無落去下一步。

「喂,我返房訓啦。」

「你唔係到訓?」

「呀姐,聽朝仲要一早起身幫你打電話,你比我落去訓啦。」

「下,你真係幫我打架?朝早七點喎,你醒到咩?」我話過佢係訓覺訓到仆街個啲人黎,我真係唔係幾信佢會早起身到。

「屌,較個鬧鐘就醒到架啦,得啦。」

第二朝大概七點半我就醒咗,自己打咗電話去巴士公司問。

個接線生話因為黎緊幾日都係紅日,所以失物處唔開。我問佢係咪執到我個銀包,佢又話唔知,要等到失物處既辦公時間先答到我。
我好沮喪咁收咗線,我收到呀信既whatsapp。

阿信:喂我頭先幫你打咗去問,佢地話呢幾日紅日唔開呀。

我:我知呀屌,我都有打去。

阿信:我咪話咗我幫你問囉。

我:點知你真係起到身架姐。

我又真係估唔到佢會特登起身幫我問。

阿信:你不如試下去總站問下啲車長啦。

我:但而家朝早八點幾,揸通宵個班車長都收咗工啦。

阿信:屌,咁你唔試下點知姐。

我:我唔係唔想試,不過我覺得搵返既機會好細姐。

阿信:我今晚出去幫你問下啦。

我:你得閒先算啦,又話約咗人。

阿信:屌,我本身真係諗住幫你問,算數啦咁,唔想同你講。
之後佢好似嬲咗我咁,全日都無再理過我。

我都唔知佢咁樣稱唔稱得上關心我,起碼我唔見銀包佢都無走咗去;
仲朝早七點起身幫我打電話。

但係可能呢樣野根本好普通,對住普通朋友都可以咁。

直到我個日放工,阿信都係無搵過我。

我知佢約咗朋友,都知佢可能仲係唔想同我講野,所以我都無搵佢。

我同Kenny佢地打牌打到四點幾,我就返咗房訓覺。
但係我完全訓唔著。呢一晚係我第一次因為佢而訓唔到覺既夜晚。

由夜幕低垂變成一片暈橙,直到太陽都升起埋,我個電話都無響過。

我知道佢係房,因為我見到佢係ig story到post咗張佢係房睇緊波既相。
明明只係隔住兩層樓既距離,點解呢一刻好似好遠咁?
F5就爛
追到Live又就完喇
呢日我唔洗返工,廢青無野做梗係打牌。
呢個係我入咗hall最常做既事之一。

「碰隻先。喂Kate,阿信呢?」講緊野既係晴晴,同之前都有一齊打牌既Kenny一樣都係我啲牌腳黎,佢地呢pair情侶成日搵我做佢地電燈膽,我地都因為咁所以好熟。

「下,我點知呀。」我打咗隻牌出去。我無諗過佢會咁樣問,因為我無話佢知我同呀信啲野。

「你唔知?你地呢排行得好埋喎。」Kenny奸笑,好似想chok我咁。

「咩呀,邊有呀,你聽邊個講架。」我若無其事咁繼續打牌。

「唔洗扮野啦,我話哂都係老鬼黎,hall呢就無秘密既。」Kenny好似預咗我唔會講咁,一臉從容咁望住我講。
「咁你知啲咩呀下,懶醒。」

「知你地好似有啲野囉,點姐點姐,扑咗未?」晴晴搶住答。

「痴線,你地就扑咗。」我個心雖然好虛,但都即刻否認咗先,呢樣野我係點都唔會講既。

「哦,呢個就基本啦。」Kenny大笑咗一下,之後反牌,屌,係我出統。

「食呀,清對無花,爆棚呀!叫咗你睇路架啦,仲打索子。」佢好開心咁彈咗起身,之後mark返數。

「屌,最衰都係你地,無啦啦問我,搞到我分心。」

「掛住人咪搵人囉,屌我都無用架,哈哈。」佢地好仆街咁笑咗我一陣,我地就繼續下一鋪。
打緊第三圈個時,我收到阿信whatsapp,我地已經幾日無聯絡。

「係hall?」我見到係佢,我諗緊我應唔應該即刻覆佢。

因為佢幾乎每次搵我,我都會秒回佢,而佢梗係唔會咁樣對我。
於是我等到四圈完咗先覆返佢。

我:係呀。

阿信:做乜咁耐唔搵我。

我:下?係你唔覆我先。

阿信:乜你咁小器架,都話你份人易嬲架啦。

我:鬼有。

我地傾多幾句之後,佢問我第二晚有咩做。

然後佢話一齊食飯。

個日我地約八點,佢差唔多搭半先到。

「sorry呀,頭先要等我個friend比野我所以遲咗。」

「唔緊要啦,我地去邊呀?」

「一陣你咪知囉。」
之後佢帶咗我去一間係中環既酒吧,成間鋪散發住暗紅色既燈光,因為鋪頭入面有塊好大既霓紅燈招塊,寫住間吧既名。

我地一人叫咗一杯手工啤酒。

杯酒叫咩名我已經唔記得,因為我好少飲啤酒都唔鍾意飲。我只係記得我個杯甘得黎有桂花香味,唔係好苦,算易入口。

我地一路飲一路傾計,由講下佢想買咩衫講到我返工平時點樣對啲閪客,總之乜都講一餐。

我望一望佢,佢塊面好紅。

有可能係因為酒精;可能係因為塊霓紅燈牌;可能因為我。

佢見我望住佢,我無講野;佢都無講野,之後就哄咗埋黎。

我地錫咗一下,佢隻手好似想伸入我裙底,我輕輕推開佢。

「呢到好多人。」我細細聲係佢耳邊講。

「怕咩呀。」佢無理我,繼續想摸入黎。

「唔好啦。」我再推開佢隻手。

「唉,你唔想就算。」佢好似好掃興咁講低呢句,之後我地都無再出聲。

我地靜靜地食埋枱上既意粉、飲埋剩返既啤酒,佢嗌埋單,之後比錢、離開。
沿路我地一直無出過聲。

個晚涼咗好多,我著住白色長袖衫加件薄既格仔裇衫,下身係牛仔短裙,我開始起雞皮。

「好凍呀,你唔凍咩。」我嘗試打破沉默,雖然我唔知點解要由我黎打破。

「唔凍。」佢毫無語調咁回應我,就好似電子辭典機入面既男聲咁。
我都唔知可以講咩好,於是我選擇繼續沉默。

沉默係面對另一方沉默最好既應對。

咁樣大家都唔需要再為要點樣去打破沉默而煩惱。

我地行行下行咗去中環碼頭,我無問佢搭唔搭船就自己入咗閘。
因為我好鍾意搭船。

呀信跟係我後面,入咗閘,之後佢問我:「做乜唔搭地鐵?」

「我想搭船,好耐無坐過啦。」我目光停留係準備開既船到,無望過佢一眼。
我地好似啞咗咁,大家都無再講野,直至返到宿舍。

佢跟咗我入房、熄哂所有燈,又開始錫我。

「夠啦。」

佢無理我,繼續錫。

「屌,其實我係咪雞黎架姐?」我忍唔住講咗呢句。

「都話唔係囉,做乜呢排成日要咁樣講姐。」佢好唔耐煩咁講。

「因為我真係唔覺你鍾意我。老實講,你係咪只係貪方便求其搵條女扑下野就算?係既話你同我講呀,我唔想咁白痴鍾意你呀。」我諗返起都覺得自己好傻,就算人地個心咁樣諗又點會同你講,邊有人做賊同圍同人講我係賊,一樣道理。

「我都話有鍾意你囉,你死都唔信咋嘛。」佢放開咗捉住我膊頭既一雙手,之後坐咗係電腦櫈到望住我。

「但係你成日唔理我,你得閒先搵下我,唔鍾意就唔理我,我真係唔覺得你鍾意我。」

「唉,我份人係咁樣,我成日唔覆人架啦,我已經覆得你好快好密架啦。」

就係咁,個晚我又比佢氹返。
今晚係咁多先,聽日繼續
等到好心急 由第一個post追到依加
真係好好睇 同我其實一開始第一個篇已經覺得樓主係絲 係後尾加甜先有啲混淆

等你呀 快啲食完飯出文

多謝支持
又寫男又寫女先令大家有想像架嘛係咪先
樓主可否教a0毒撚如何識囡囡

我唔係戀愛專家,教唔到
樓主可否教a0毒撚如何識囡囡

真係慎重開下傾計會啦樓主
唔使自爆
淨係chatting

痴線,開完就會個個問我個人資料
偶有聽聞過hall既生活係十分多姿多彩
但好難想像原來比想像中更淫亂
利申 冇hall

因為大家一齊住,好多野都容易咗好多
由post 1追到post 4
仲要遲發現呢個post搞到開左post 3都唔知
琴日終於跟到live
等緊你呀樓主

多謝你支持咁耐
唔想完但又好期待出文

唔好咁喇,我得閒一定會再開post
唔捨得

我都唔捨得大家架
支持
有d心痛
同我經歷好似
樓主最尾呢個係真人真事?
屌追到live真係好頂癮呀
出多少少啦唔該你啦~
皮已正 好想快D睇埋跟住係點
繼續追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞