【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......

1001 回覆
829 Like 29 Dislike
今日係咪冇

有架,努力寫緊

加油呀~~雖然好想睇但整理好曬先出啦
品質為上
今日係咪冇

有架,努力寫緊

收皮啦
樓主加油
pushhh
有文未呀
想問樓主 六合彩個結局係咪講緊呢一切都係夢 定係還左錢後重新開始人生
岩岩用左個幾鐘追曬 好有周星馳feel
收!!!!皮啦
唔瞓住等文
「小瘣妳無事呀嘛?」看著她鮮血淋漓的右臂,我不知如何是好。

「我無事.....」小瘣忍痛把一些藥膏塗在傷口上。

我看見藥瓶上的標籤,驚訝道:「黑玉斷續膏?真係有呢樣野架?可以補滿血架喎!」

「馬老闆亂寫架喳,」小瘣苦笑道:「入面係曼秀雷頓來架,依家用來止下血者。」

「咁點得架,妳流咁多血,不如去醫院先啦。」

「唔使喇,」小瘣搖頭道:「你俾啲時間我用靈力復元就得架喇。」

「唉....」我憐惜道:「小瘣你做咩要咁傻呀,頭先明明有咁多機會都唔殺死隻狐妖。」

「怪我自己輕敵啦,」小瘣這時己處理好傷口,「不過唔係咁,你又點會收伏到嗰兩隻狐妖吖,係咪?」

「其實小瘣妳係咪一直都係暗中保護我,無離開過呀?」

「係呀,」小瘣微笑道:「係見到你傻更更咁想用筷子夾散哂啲邪靈,我先忍唔住出手喳嘛。」

「哈,原來係咁......」

看見她為我奮戰得披頭散髮,我心頭一陣感動,便忍不住伸手過去幫她撥頭髮。

怎料到小瘣這時剛好轉過頭來,我的手指剛好叉中她的鼻窿。

「Sorry.....」我連忙把手縮回,「我無心架.....」

「嗯.....」小瘣尷尬萬分,「我都係入廁所梳洗下先。」

「吓....入面好恐怖架喎....」我猶有餘悸道。

「有鬼都俾你捉哂啦,」小瘣回眸一笑,便走進了公廁。

「唉.....」我內心一片惆悵。
這時手上的古玉突然傳來三尾的聲音:「哥仔呀,借問聲你係咪青頭仔來架?」

我惱羞成怒道:「關你隻死臭狐咩事呀!」

「無....」三尾道:「見你心事重重咁,想開解下你咁者,無咩我返入舊玉度先。」

「喂,」我喝止了牠,「咁你有咩高見呀....」

「哈,」三尾笑道:「咁你都睇唔出條女冧你?」

「吓?你點睇得出架?」

「所以話你青頭啦,」三尾沒好氣道:「佢唔冧你頭先就唔會為左你搏哂老命咁同我家姐打生打死啦!」

「係咪架.....」我內心竊喜。

「我鳩噏架喳,」三尾不負責任道:「我呢啲小狐狸識條鐵咩,嘻嘻。」

「唉,正所謂英雄氣短,兒女情長,」余公這時又來贈慶。

「好心你地食少啲花生啦,」我心煩意亂道。

「阿伯呀?」三尾突然問余公,「我同家姐可唔可以過你嗰邊個靈殼度住呀,呢舊玉入面好逼呀。」

「嘿,那你們可別打擾我安睡。」

「得得得,我地一定唔會嘈你老人家訓覺。」

三尾一說完,我便感到兩股寒意迅速從手上的白玉直竄我的膻中。

「嘩!呢度舒服好多咯!」三尾讚嘆道,「哥仔你副靈殼果然不同凡響!」

「喂!」我責罵道:「妳唔好係入面搞搞震啦!」

「吓....我無呀...」小瘣在我臉前愕然道。

我不知她原來己從廁所走出,連忙道:「唔係....我唔係鬧妳....」

「柒左啦,嘻嘻。」三尾幸災樂禍道。
好不容易下了山,還以為終於可以休息,小瘣卻道:「阿偉,我地係時候要起程喇。」

「吓?又去邊呀?」

「仲有一個時辰就係子時,係全日陰氣最重既時候,我地要把握時機收集多啲亡靈,咁你先有能力對付借錢俾你既財仔架。」

「但係我己經好攰喇喎,」我苦笑道:「況且妳頭先流咁多血,不如我地休息下先啦...」

「你覺得攰?」小瘣揚眉道。

「係呀,做咩呀....」

小瘣沒有回答,反而拉起了我的衣袖。

「阿偉,」小瘣皺眉道:「你啲屍斑己經上到去上臂喇....」

「點解會咁架?」我驚訝道:「咁咪好快會上到眉咯?!馬老闆唔係話我仲有七日命既咩?!」

「嗯....」小瘣臉有憂色道:「水能載舟,亦能覆舟,我諗係因為你體內積聚既亡魂越來越多,加速左你屍化既速度...」

「咁點算呀!」我用力想擦去手上的屍斑,無奈就是擦不掉。

小瘣尋思了一會,才道:「原本我諗住遲啲先教你,不過依家睇來要提前進度喇。」

我好奇道:「教咩呀?」

小瘣直視我的雙眼,回答道:「我要教你控魂術!」
「控魂術?」我難以置信道:「乜真係有呢啲野既咩?」

「嗯,」小瘣點頭道:「簡單啲來講,就係點樣運用靈力既方法。」

說罷,小瘣便拔出桃木劍演示道:「呢下係無用靈力既。」

小瘣隨手一揮,砍倒了馬路旁邊的一棵小樹。

「呢下係有用靈力既,」小瘣雙眼精芒一閃,揮劍橫砍。

馬路旁的一整排欄杆隨即斷開兩截,那斷口平整得就像被利器切割無異。

「嘩.....」我瞠目結舌道:「妳點做到架...?」

「呢下叫以魂入劍,」小瘣挽回劍花道:「有啲人會附魂入刀,每個人都唔同。」

「我知喇,我上網睇過好似有條友叫曲街小次郎,佢把刀郎都好勁。」

「你同我唔一樣,」小瘣答道:「我係將靈魂注入兵器,而你本身就係兵器。」

「咁我應該點做啊?」我還是一頭霧水。

「你依家合埋眼,試想像身體入面既亡魂係一種氣流。」

我聽言照做,卻感到體內空空如也,那三隻邪靈又不知跑哪去了。

「依家試下將股氣流導入你既右掌。」

不知怎的,聽著小瘣指引,我的右掌竟真的開始感到有一股熱氣凝聚。

「阿偉,你係咪感受到啲咩?」小瘣問。

「係呀,我感覺到右掌有道氣越來越熱。」

「非常好,」小瘣讚賞道:「你依家試下將呢股氣一次過發出來。」

「好!」我紮穩馬步,聚精會神地將右掌推出!

砵.......

我的右掌居然發出了清晰響亮的屁聲。

「嘻嘻,」三尾笑道:「原來你手掌識放屁。」

原來又是這隻死臭狐搞的鬼。

「唔好灰心啦,」小瘣安慰道:「係需要時間練習既。」
一禁入來就有文
有文了
頂你咩鼻窿
刀郎都玩埋
曲街小次郎都玩crossover
好多謝各位咁捧場呀

帶定頭盔先,因為呢排比較忙,我又唔想趕住出,為求保持出文質素寫長啲呢個故,我會隔幾日儲多啲文先開新post

到時請大家繼續支持啦

有更新我都會同步係facebook講
www.facebook.com/icelemoncoffee
曲街小太郎
本來心情好差 睇完笑左

笑下咪好咯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞