【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......

1001 回覆
829 Like 29 Dislike
好故留名正皮支持
文呢?
文呢
好多人等緊呀
Live

我讀左你個名幾次都讀唔到

唔好掛住讀我個名啦
快啲出文
我想要。。樓豬 我好想要。。文
新讀留名
從我那八卦的姑婆口中得知,傻威自從身家暴漲後,便搬進了荃灣西一個近墳場的私人屋苑居住。

樓主住海濱?
咁岩我屋企都係180度墳景

我都係喎 你幾樓?

ME2
但我唔係墳景

曾經係海濱平台洗衣鋪做

其實墳景冇乜野,睇慣左
文呢
文呢
以為有文
文呢

渣ga
隔咁耐都冇文
仲未有
文呢
where is man?
晚上的荃灣墳場,人煙罕至,明明是大熱天時,山風吹過卻讓人不寒而慄。

「阿偉,」小瘣問我:「你依家有無見好啲?」

其實我的身體早已不再發抖,但我還想拖著她軟綿綿的手久一點,便道:「無啊,仲係好凍....」

「我唔可以一直都拖住你架,」小瘣鬆開了手,「你自己都要學識鎮壓住佢地。」

「好啦,」我失落道:「但係妳隨時要準備拖番我喎⋯⋯」

「唔得,」小瘣搖搖頭道:「我陽氣太盛,如果我一直喺你隔離,我驚附近啲亡魂唔夠膽出來搵你。」

「吓?」我驚訝道:「妳唔係要我一個人行去墳場果度呀嘛⋯⋯」

「放心啦,」小瘣微笑道:「我會暗中睇住你架喇。」

還未等我回應,小瘣己縱身倒躍進黑暗之中。
四周回復了一片死寂。

「唉,死就死,抆刀插大脾....」我硬著頭皮籍著疏落的路燈緩步上山。

這時天己全黑,山下的萬家燈火看起來有如夢境般遙遠。

沒多久,我便進入了墳場的範圍,一排又一排的墓碑在昏暗的光線下顯得尤其陰森可怖。

「小瘣呀,」我忍不住放聲道:「不如都係一齊行啦。」

沒有回應,只得蟬聲窸窣作響。

看來小瘣這次是下了決心要我一個人面對。

為了壯膽,我索性一邊哼歌一邊向著墳場上方的涼亭走去。

「成盤係血,當佢無事,話知,豬扒都當佢做靚西施......」

不知怎的,我總覺得每個墓碑上的頭像都好像在盯著我。

哼著哼著,我驀地聽見前方的涼亭傳來拍打皮球的聲音....
咚....咚....咚....

「我屌.....來料喇.......」我全身起滿雞皮疙瘩。

咚.....咚....咚.....

皮球落地的聲響在寂靜的山上顯得異常空洞。

未幾,我便看見一個穿著幼稚園校服的小妹妹,獨自在涼亭下拍球。

看來,她就是的士司機所說的老顏童身惡鬼。

「阿婆.....」我囁懦道:「咁夜做咩仲唔返屋企呀......」

「你又知我係呀婆?」小妹妹拿著皮球慢慢轉過身來。

縱使有心理準備,但當我看見一個垂垂老矣,滿臉皺紋的臉容出現在一個小妹妹身體上,我還是忍不住尖叫出聲。

「哥哥,陪我玩吖.....」小妹妹咧嘴一笑,露出幾顆爛掉的銀牙......
「嘩!!我頂唔順喇!」我大叫道:「小瘣我好撚驚呀!」

「哥哥陪我玩啦...」小妹妹向著我步步進逼。

我正想拔腿就跑,體內卻有一把威嚴的聲音道:「未打先逃,真沒出息。」

我愕然道:「你邊位呀?」

那聲音嘿了一聲,道:「本將乃余公,如不是之前那該死的龍騰陽氣,你絕對收服不了我。」

「莫非你係匕首入面其中一隻亡魂?」

然而我等不及回應,阿婆己向我衝了過來。

「救命呀!」我慌不擇路地往山下逃跑。

「別逃!」那聲音又道:「讓我跟她打!」

「點俾你打呀?」我邊跑邊問。

「解開你手腕上的紅繩!」余公的聲音不怒自威。

「哥哥,你同邊個講緊野呀?」小妹妹己追至我的身後。

情急之下,我未及細想便解開了小瘣之前為我繫上的紅繩。

霎時間,我的體內湧出一股極寒之氣,那感覺就似打了一個極長的冷震。

下一刻,我便不由自主地停步轉身,睥睨著阿婆道:「好啊,來玩啊。」

小妹妹聽見我的聲音變了,便回復阿婆的聲音道:「哈,估唔到俾阿伯你捷足先登喎。」

我們二人各自發出與身形不符的聲音,那情況詭異之極。

我向前踏出一步,叫陣道:「來呀,不是說要玩的嗎?」

「好呀,」阿婆冷笑道:「我驚阿伯你玩唔起喳。」

話聲剛落,阿婆便猛地將手上的皮球向我擲來!

皮球劃出的破空之聲,威力有如炮彈!

眼見皮球襲近,我微一蹲身,昂天發出了一聲長嘯!

嘯聲中,皮球爆破得一點不剩。

「頂你個肺!整爛我個波!」阿婆提著鋒利的指甲向我直撲了過來。

我氣定神閑地橫舉起右手,對準她猙獰的臉容淡淡道:「區區小鬼,還不足以和我過招。」

我拳頭一緊,便把阿婆捏個煙消雲散。
笑死,呢個係咪發達大計,車完個婆孫兩個上山收廿蚊
落到山又見到,再車返上去又收廿蚊,無限loop

收嗰d唔係港幣就幾多都冇用

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞