【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......

1001 回覆
829 Like 29 Dislike
lm
Tony口中的契約室,十足恐怖電影裡面邪教招靈的神壇。

一枝又一枝的白色蠟燭在黑暗中搖曳,微弱的蠟光映照著神壇中間一副看似大空倉的長方形物體。

「請,」Tony揚手示意我走進房內。

「合約呢?」我不敢踏出半步。

Tony唉了口氣,像教導小孩般道:「我地即將要簽既係屬於靈魂契約,必須進行一啲儀式先可以建立。」

我吞了吞口水道:「我想睇下啲合約細則先,」

「邪生,」Tony有點不耐煩道:「貨款既條約我之前己經同你講得好清楚,如果你真係唔想借呢三億既話,我地亦無必要浪費時間。」

「三.....三億?!」我驚訝的合不攏嘴。

「嗯,」Tony點了點頭,「呢個係我地公司對邪生你既靈魂所作出既估價。」

「即...即係如果我願意同你係呢間房做場濕鳩大龍鳳儀式,你地公司就會借三億俾我?!」

「無錯,」

「完全免息?」

「完全免息。」

「早講呀嘛!」我毫無畏懼地踏進契約室,「咁我地嗱嗱聲進行儀式啦!」

「榮幸之至,」Toni也跟著走了進來,「首先,我地需要邪生你訓係個棺材入面....」

原來那看似大空倉的物體,居然是一副棺材。
「無問題!」我二話不說地跳進棺材。

甚麼燭光,甚麼狗血我現在全然不懼。

雖然這很可能只是個惡作劇,但三億這個金額實在太吸引,再加上傻威的成功例子,我沒理由不放手一搏。

「依家請邪生你合埋雙眼。」

我乖乖地閉上眼晴,臉上隨即感到一陣清涼,像是有人用毛筆在我臉上寫字。

「接住落來,我可能會合埋個棺材一陣,不過邪生你放心,我好快就會開棺。」

「唔使擔心,我最長既閉氣記錄係兩分鐘。」

「咁又唔使閉氣既。」

Tony一說完,我便聽見棺頂合上的聲音。

然後,我隱約聽見棺外傳來陣陣低沉的唸經聲,想必Toni正在裝模作樣地進行著儀式。

我正感好笑,卻突然聽見一股震耳欲聾的嚎哭聲。

那情況就像有成千上萬個人一起在我的耳邊嚎哭。

我想捂住耳朵,無奈棺內的空間實在太窄,我想動也動不了。

那股哭聲越響越烈,我的身體一時火熱,一時冰冷,我甚至難過得嘔吐了起來。

然而我嘔出來的,竟像是縷暗紫色的輕煙。

只見那股紫煙慢慢地滲過棺木,消失不見。

我想張口呼救,喉嚨卻沙啞得發不出聲響。

未幾,我的意識便像捉不住的氣球一般,漸漸飄走.....
題材唔錯,但負評係比標題 好地地HI乜

紅耳鵯巴又見到你

係fb突然見到有post pop up
唔lm對唔住自己

恭喜你出書

多謝支持
涷檸啡啲故咁
更係要鳩衝入嚟睇

多謝支持
扮工先,晏啲再出
還得起先好借
not see,lm
留名
lm
劉明
留名
lm。 live左
好睇
題材唔錯,但負評係比標題 好地地HI乜

hihi喇係系列名
人地由高登寫到連登都係咁寫
留名
幾時再出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞