【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......

1001 回覆
829 Like 29 Dislike
留明
留名
Lm
留名
Live
LM
我和Tony來到了另一間多功能房。

相比起剛才的會議室,這裡的面積稍為少一點,但仍然足夠十幾人同時在這裡開會。

我的不協調感越來越強烈了。

「邪生,請過來呢邊。」Tony領著我來到了一張工作檯前面,那裡擺放著一個與周遭事物毫不相稱的青瓦盆,盆內更盛著一些不知名的液體。

「咩來架?」一股難聞的腥味撲鼻而來。

「呢盆係黑狗血,」Tony若無其事道。

「屌!使唔使玩到咁溝呀!」我再也承受不了他的玩弄,轉過身便想拉門離去。

可是無論我怎樣用力,那道看似脆弱的玻璃門卻紋絲不動。

「無用架,」Tony微笑道:「呢個結界只可以由我來打通。」

「結界?」我掏了掏耳朵,「你係咪想講新界喳!」

「睇邪生你既反應,介紹你來既表哥,應該未同你講我地公司究竟係從事咩業務喇。」

「佢乜都無講呀!」我如實答道:「我淨係知你地係一間叫Angel Fund既財仔,其餘咩都唔知。」

「無錯呀,」Tony撓起雙手,好整以暇道:「但係佢有無話過你要用咩來做抵押?」

「無喎,不過天使基金一般都唔使抵押品架啦!」

「邪生你搞清楚,我地係Angel Fund,並唔係咩天使基金。」

「咁你地想點呀?」我雖然面對著Tony,背後的手卻仍然嘗試著拉門。

「好簡單,」Tony挨著工作檯輕鬆道:「只要你肯抵押身上面一樣野,我地公司就會即時批出貸款。」

「咁容易?」我不禁心動道:「咁要抵押咩啊?」

Tony靠前了一點,直視我的雙眼道:「就係邪生你既靈魂。」
一時間,我真的不知應該笑還是哭。

卻聽Tony續道:「每一位客人,只要佢願意,我地公司就會替佢既靈魂作出估值,從而推算可借出既金額。」

「你都痴撚線既,」我狂搖著玻璃門的門柄,「快啲放我出去呀!」

「出去?」Tony笑了笑,「其實邪生你知唔知自己係邊?」

一聽見他這樣問,我驀地明白自己那股不協調感到底從何而來!

這幢小小的唐樓,就算用盡全層面積,也絕對容納不了剛才那間會議室,更遑論還要加上現在身處的這個房間!

一想到這裡,我不禁寒毛直豎。

「咦,睇來邪生你開始留意到喇喎,」Tony點頭讚許。

「仆你個街!嚇我唔到既!」我用力打了自己一巴。

臉上傳來火辣辣的刺痛,但四周的景物如常。

「點解?」我驚訝道:「點解我仲未醒?」

「邪生你冷靜啲先,不如我地坐低慢慢傾。」

Tony一說完,我便感到一股突如其來的力量把我扯到工作檯前的椅子坐下。

我還未回過神來,自己的右手己不受控制地伸出三根手指,插進了黑狗血中。
「邪生你唔使緊張,」Tony搭著我的肩膀道:「呢個只係一個簡單既步驟,來測試一下你靈魂既屬性。」

「靈魂既屬性....?」我聽見自己的聲音在顫抖。

「無錯,我地需要你將黑狗血搽係你個額頭度。如果黑狗血變成鮮紅色,代表你魂魄屬陽。如果狗血轉黑,即表示你靈魂屬陰。」

「咁如果唔變色呢....你會唔會因為無反應殺我滅口...」

「點會呢,」Tony微笑道:「咁只係代表你既靈魂不陽不陰,無咩商業價值者。」

我看著眼前濃稠的黑狗血,心中極度後悔自己當初為何要上來這個鬼地方。

「無咩問題我地開始測試喇喎。」

Tony話聲剛落,我沾有黑狗血的三根手指便不由自主地抺在我的前額上。

好一刻,我以為什麼都沒有發生。

然而下一秒,剛搽上的黑狗血竟全數從我的額頭彈開!

只聽Tony驚嘆道:「不愧為百陰匯聚冥修羅!」

「咩魂斗羅呀.....我走得未呀......」

「走?唔通邪生你唔想知道,我地公司可以批到幾多貨款俾你咩?」

「唔想呀!我淨係想快啲返屋企喳!」我激動得站了起來,才發覺之前那股控制我的力量早己消失。

「既然邪生你咁想走既話,我絕對唔會阻你。」Tony手一揮,原本鎖死的玻璃門隨即打開。

「我真係走得?」我半信半疑道。

「當然,」Tony揚手道:「不過咁樣就代表邪生你放棄我地公司岩岩為你審批完既免息貸款。」
「免息?」我停下踏出門口的腳步。

「無錯,」Tony笑道:「我地貨款期為一星期,當貸款到期果陣,邪生你只需要償還本金贖返自己既靈魂,期間一蚊利息都唔使俾。」

「咁如果我唔還呢?」

「都無咩既,只不過我地公司就會強制沒收邪生你既靈魂,而你本人亦會損失約莫21克既體重咁者。」

「唔還錢仲可以減磅?」我大笑道:「你地公司真係好撚幽默。」

「信不信由你,」Tony聳肩道:「你表哥邪大威都係咁借。」

Tony的言論聽起來雖然荒謬,但傻威極速暴富的確是有目共睹,我霎時間猶豫了起來。

「邪生,」Tony放柔聲線道:「你咪簽份約睇下攞唔攞到錢先咯,橫掂你又無損失既。」

「好,你即管攞份合約來睇下。」

「太好喇,」Tony高興道,「我依家就帶你去契約室進行簽約儀式。」
今晚出住咁多先, 聽日繼續

留言正皮加速
Live

紅耳鵯巴又見到你
睇到個標題已經狗衝入黎正評

咁捧場呀

紅耳鵯巴又見到你

係fb突然見到有post pop up
唔lm對唔住自己

恭喜你出書
留個靚名先
正啊完全有畫面!好睇
lm
Pish
出多篇 好想知借到幾錢

好好睇
推啊
涷檸啡啲故咁
更係要鳩衝入嚟睇
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞