【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......

1001 回覆
829 Like 29 Dislike
留名支持
留名
留名
lm
因為「信貸」而黎既新讀者
內容好正 求加速
近墳場 海濱
㩒F5㩒爆左個mon 巴出文未
高汁故
㩒F5㩒爆左個mon 巴出文未
留明
加速
唔小心live 左
題材幾好
有無機會crossover下d香港既猛鬼地方
長洲 達德果d
不過故事時間得一個星期
Live
Lm第一次睇樓主d故 今日去書展買埋你出個本書 希望無伏
正皮lm
新讀者lm. 好耐無追故
買到書
阿儀
Live
live 左
由六合彩開始已經支持
加油
live
一下樓,我和小瘣便立即登截停了一輛的士。

「司機,」我焦急道:「荃灣華人永遠墳場呀唔該。」

「吓?」的士司機皺眉道:「天都就來黑哂,你地先去拜山?」

「係呀,拍硬檔快啲開車啦!」我催促道。

「唉,當我黑仔啦。」司機一臉無奈地開動車子。

我心煩意亂地看出窗外,心中極度後悔為何當初會接受Tony的靈魂貸款,還天真的相信不用承擔任何後果。

人為財死,鳥為食亡。

沒想到這古老的誡言居然會發生在我的身上。

小瘣見我心煩,便識趣地默默坐在我身旁,不發一聲。

夜漸濃稠,昏黃的街燈為夜色添上了幾分詭秘。
「司機呀,」我傾前一點道:「個冷氣可唔可以較細啲架.....」

「吓,」司機回答道:「我無開冷氣喎,慳返啲油費嘛。」

「阿偉,」小瘣皺眉道:「點解你打哂冷震咁既...」

「係囉...」我的牙齒格格作響,「唔知點解我覺得越來越凍...」

小瘣一聽,隨即握著我的手,在我耳邊低聲道:「好可能係依家越來越近陰重之地,你身體入面既亡魂開始作動,你試下借住我啲陽氣鎮壓佢地。」

司機見我們神態親暱,誤以為我們是情侶,便道:「唉,後生仔上山搵刺激係好事,但係你地去到山上面,記住唔好行去近涼亭果邊呀⋯⋯」

「點解啊?」我急欲知道原因,便懶得解釋司機的誤會。

「你地唔知咩?果度好猛架....」司機說得言之鑿鑿。

「有幾猛呀?」我追問道。

這說不定是捕捉邪靈的好機會。
司機以為我愛聽鬼故,便講故佬上身般道:「嗱,做我地呢行呢,成日都會遇到呢啲野架喇,

話說有一次我接到柯打,要去墳場果度接個客落山,約莫好似依家咁上下時間到啦,點知我一上到山,個客先打電話同我講,話截到車要cancel我枝旗,佢老母我梗係慶架,咪屌鳩佢咯,

點知鬧鬧下就見到有個阿婆帶住個小妹妹係路邊揮手,咁我咪cut鳩個客線接佢地咯,諗住接住客落山無咁笨柒嘛,

點知佢地兩婆孫竟然唔係要落山,仲話要去山上面果個涼亭喎,

我同個阿婆講,幾步路喳喎,自己行過去都得啦,

呀婆就話,老啦,行唔旭喇,個孫又扭計係咁喊....

咁我見橫掂有錢搵,咪俾佢地上車咯,奇怪既係,個呀婆明明話佢個孫女扭計,但我從後鏡見佢不單止無喊,仲粒聲唔出咁呆望住前面咪咪笑,

我心諗,個妹妹有的士坐即刻乖乖地收聲,真係縱壞哂。

咁好快我就喺涼亭擺低左佢地,仲因爲路程近所以收佢地齊頭廿蚊算撚數。

之後我就掉頭落山啦,點撚知當我開到山腳果陣,離遠竟然望到有個小妹妹係度截的士,身上面套幼稚園校服仲要同頭先阿婆個孫女一鳩樣....

我心諗,唔撚係咁邪呀嘛⋯⋯但係個小妹妹一直頭耷耷咁,我睇唔清楚佢係咪頭先個孫女。

咁我好奇咪減慢車速睇下啦,殊不知我駛近,個車燈一照到個小妹妹既樣......」

「點呀?」我緊張道:「真係呀婆個孫女來?」

司機吞了吞口水道:「個身就係個孫女,不過個樣竟然係呀婆來架!!!」

「嘩屌.......咁之後點呀?」我聽到恨不得留名正皮。

「仲可以點呀!即刻俾衡油開車走啦!嗱嗱嗱,我講緊就係果頭喇.....」司機向著山上一指。

我挑目遠望道:「仲有好遠路程喎,不如司機你開埋過去啦,」

「你話咩話?」司機瞪大了眼睛。

「我叫你開過去......」

「你都痴撚線既!」司機突然一下急剎,「你地癲係你地既事,我頂盡送你地到呢度既者,你地自己行上去啦!」

我拗他不過,只好付了車資和小瘣一同下車。

「家下啲後生真係唔撚識死,」司機一收了錢,便嗖一聲絕塵而去。

剩下我和小瘣相視苦笑。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞