【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......

1001 回覆
829 Like 29 Dislike
出未 等左成朝
等到頸都長
樓主比鬼上身寫唔到文
高質故加速是常識吧
「馬老闆你究竟想講咩呀?」我被他時而文雅時而粗鄙的說話方式弄致哭笑不得。

「說來話長,」馬老闆在書檯後的檀木椅坐了下來,「客倌你手上面既黑斑,其實係屍斑。」

「唔係掛?!」我驚訝到走音,「你會唔會睇錯呀,濕疹來喳嘛!」

馬老闆淡淡道:「你借得靈魂貸款,就預左要承擔惡果。」

我不服氣道:「係,我係借左錢,但係佢地明明話就算唔還錢都無咩後果架喎,頂哂籠咪輕21克體重咯。」

「財仔講野你都信?」馬老闆冷笑道:「古語有云:借錢梗要還,咪俾錢中介。」

「咁我依家究竟係咩情況呀!」我激動道。

「依我睇來,」馬老闆透過眼鏡打量著我,「你依家只係一具屍體。」

「唔係掛!」我大叫道:「抵押左靈魂者,未至於係屍體呀嘛。」

「英國大文豪C.S.Lewis曾經講過,」馬老闆突然沒來由地冒出一句:「我們不是擁有靈魂,我們本身就是靈魂,並同時擁有軀體。」

我瞪大眼睛問:「咁即係點呀?」

「即係無左靈魂既你,依家只係一副行屍走肉既皮囊,僅僅靠住靈台既一點清明支撐。如果七日之內你搵唔返自己個靈魂,啲屍斑就會上到眉心,到時你就疊埋心水壽終正寢啦。」

馬老闆說得理所當然,我卻如墜冰窰。
雖然我不想相信,但前臂上的屍斑卻令我不得不信。

我抱頭道:「點解.....點解個財仔要咁害我......」

「咁又唔係針對你既,」馬老闆嘗試開解我道:「佢地都係想賺錢者。」

「賺錢?」我愕然道:「我唔還錢既話佢地又點賺錢啊?」

「少年你太年輕了,」馬老闆這時站了起來,「你知唔知呢把野係咩來頭丫?」

我順著他所指的方向一看。只見他背後的那幅牆上掛著一把帶鞘的匕首。

「唔知喎.....」我歪著頭道:「小李飛刀呀?」

「我就真係小你啦!」馬老闆沒好氣道:「你試下攞佢落來先啦。」

「哦,」我順著他的指示把匕首拿下。
誰知我一握住刀柄,耳邊便響起千軍萬馬的號角聲。

那股內在的氣勢把我震撼得渾身發顫。

「你身體咁孱,等我來拎啦。」馬老闆從我手中接過短刀,我才勉強平靜了下來。

「點解會咁架?」我喘著氣道,情形就像剛剛跑完馬拉松。

「呢把匕首叫余公,」馬老闆輕輕撫著刀柄道:「係清朝留傳落來既古董,上面彌留左無數戰場上面既亡魂。」

「吓,唔通我頭先聽到既就係呢啲亡魂既呼聲?」

「無錯,」馬老闆點頭道:「有時候靈魂既執念太重,往往會依附係一啲靈性效強既物品上面,例如係琴棋書畫等等。」

「咁關我咩事呢?」我忍不住問。

馬老闆像是沒聽見般,猶自道:「如果靈魂附上啲書畫都好啲,但如果附上兵器既話....」

說著,馬老闆猛地把匕首拔出刀鞘,向右一刺。

一股刺骨的寒氣霎時劃破半空,在牆上刺出一個大孔,其威力堪比子彈。

馬老闆見我嚇得目定口呆,便拍拍我道:「呢把碎料來者,試想下有人將你冥修羅既靈魂注入把AK47呀。」

他這麼一說,我頓時明白那時候Tony為什麼不惜千金都要得到我的靈魂。
Live
Live
食lunch有文送飯 正
由巴士故追到而家

多謝
又Live左 我都係去追番d舊故

Facebook 有得追返
facebook.com/icelemoncoffee

等到好苦悶
咪比錢中介
Live左

疊到咁高,係咪無人買

我都會keep住出文既
甚麼意思?

難道說昨晚所經歷的,竟然不是夢境?!

我真的借了Angel Fund三億?!

我懶理全身的酸痛,從床上彈了起來。

若然這張卡裡面真的有三億,那今天到期的三百萬銀行貨款,根本不值一提。

一念及此,我立即衝出房間,準備下樓。

褲袋的電話卻在這時響了起來。

起初以為是銀行打來追債,誰知另一頭竟是電話公司的客戶服務員:

「先生,請問你尋晚八點左右係唔係香港呢?」

「係呀,咁又點?」

「咁既,我地查到尋晚呢個時段,先生你用過漫遊數據來下載程式,由於所需既跨境費用都唔少,所以想同先生你確認一下。」

「等等,你話尋晚八點?」

「無錯,」

那不是我剛到達Angel Fund櫃臺的時候嗎?

「喂先生?」

「係,」我回答道:「你頭先話我用左漫遊數據,可唔可以check下我漫遊左去邊?」

「請稍等.......根據系統資料顯示,當時先生既位置大概係喺北太平洋既馬尾藻海...」

「吓?!你話邊度話?」

「嘎....即係百慕達群島附近....我相信係系統出錯左,我地呢邊即刻幫先生你跟進返。」

沒等我回應,那電話客服己掛了線。

我腦袋頓時一片混亂,無數問號在腦中打轉.....

算了,現在最重要的,還是先看我手上這張提款卡,到底能不能夠拿到錢!

百慕達群島唔係北大西洋咩?

睇完維基都打錯
Lm
巴打你既故都有睇過

多謝捧場

個故好撚正 留名支持下
文呀!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞