【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......

1001 回覆
829 Like 29 Dislike
快d
Lm
lm
Lm
提提樓主有錯別字,「已經」打左做「己經」
支持樓主,好睇!
小瘣騎車的速度,堪比格蘭披治的賽車手。

「坐穩喇!」小瘣進一步加速。

「嘩!!!!」我嚇得閉上了眼睛,拼死命地抱緊她的纖腰。

狂風在我耳畔呼呼作響,座下的引擎聲有如野獸在黑夜中咆哮。

也不知馳騁了多久,小瘣終於把車停了下來。

我慢慢張開眼睛,便發現我們停泊在一間烏燈黑火的店外。

頭頂掉漆的招牌依稀可看到四個大字:

中華贏局

「呢間咩黑店來架?」我跳下車問道。

「咩黑店呀,」小瘣笑道:「呢間書局來架。」

「書局?」我失笑道:「咁點解要改個咁既名呢?」

「咁呢度澳門,書書聲唔好聽嘛,老闆咪索性改佢做贏局咯。」小瘣邊說邊推開了書局的大門。

我心想,這老闆如不是一個奇人,便一定是個鳩佬。
書局裡,沒有半個人影,只得一個個積滿塵埃的書架,零零落落地放著幾本發霉的舊書。

月亮從窗戶曬進,空氣中的䊹塵隨著我們路過而旋動。

四周異常寧靜,偶爾會聽到門外傳來一兩下夜半的蟬聲。

「你等我一陣,」

未等我答應,小瘣己轉進了其中一個書架後面。

我呆站在原地,不知如何是好。

幸好等了不久,小瘣便從書架伸出頭來,向著我揚手道:「入來啦。」

「吓,乜入面仲有位咩?」

我走近一看,書架後竟有一道密室,內面還有陣陣舒爽的涼風吹出。

「入面係我地老闆既office,」小瘣抖了抖背後的桃木劍,這動作與她中英夾雜的對白極不相符。

「嘩,裡面黑媽媽咁,邊似係office呀....」我懷疑道。

「你入去就知架啦,」小瘣在我背後推了一把。

我失去重心踏進門內,小瘣也跟著走了進來,我們背後的書架亦隨即自動關上。
就在此時,天花板的燈光盡數亮起。

我的眼睛因適應不了突如其來的光線,變得一片朦朧。

直到焦點集中,我才發現自己身處在一間裝修得古色古香的書房內。

「呵呵呵,有朋自遠方來,非姦即盜。」一名書生打扮的中年男人從書檯後轉過身來,他挺直的鼻樑上架著一副圓圓厚厚的眼鏡。

「馬老闆,」小瘣搶著道:「呢次大件事喇...」」

「稍安唔好燥,」叫馬老闆的男人舉手打斷了她,「小瘣妳唔使講我聽,我自己會盤算出來。」

只見馬老闆拈指算了幾下,便饒有深意地看著我道:「呢位客官,我諗你應該有好多問題想問我。」

「好明顯啦,」我攤手道:「唔係我來做咩?」

「咮⋯⋯」馬老闆制止我說下去,「以我所算,你應該好想知道呢啲問題既答案。」

「唔想知答案既話,我問來托柒呀!」我不耐煩道。

「唉,」馬老闆負手道:「既然你咁心急,都係等你自己講出來啦。」

「一早就好咁做啦,」我沒好氣道:「係你自己話想算下喳嘛!」

「係咁架馬老闆,」小瘣為了打圓場,便將她遇到我之後所發生的事情說了一遍。
馬老闆聽畢,點頭道:「呢啲同我算出來既一模一樣。」

我剛想反駁,馬老闆己卷起我的衫袖道:「哈,好彩未去到上臂。」

他若有所思地踱步回書檯後面,自言自語道:「估唔到有生之年,竟然會俾我遇到冥修羅既宿主....」

「冥修羅?」小瘣吃了一驚,「百陰匯聚冥修羅?」

「不如你地講返中文啦....」我苦笑道。

「呢位客官,」馬老闆語重深長道:「呢次你真係大....」

「大禍臨頭?」

「唔係,」

「大難將至?」

「唔係,」

「咁究竟係咩者!」

馬老闆一本正經回答道:「係大撚鑊。」

我差點沒被氣死。
個個ching都講六合彩 有無機會可以睇返

上網應該有

http://www.shikoto.com/i/dNg
請笑納

謝主龍恩
一晚追左你2個故仔
好好睇 加油

多謝捧場
夜總會故真係好好睇呀

agger
睇完sad左sad

呢個sad到我都唔敢番睇
好睇 高質
仲有冇
評已正
表哥同姓?
你當我on9仔呀?

阿爸果邊嘅姐妹嘅仔女都係表親

跟住跟老母姓
搞掂

好啦我認我柒左

全家人老豆老妹同姓

又真係咁岩先好野

好啦,其實應該係堂哥

見證神故

嚇我唔到既
新讀者留名

歡迎
好睇 高質
仲有冇
評已正

多謝

聽日再出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞