【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......

1001 回覆
829 Like 29 Dislike
留個靚名
lm
Lm
pppush
Lm
lm
早左入
我呆站在賭場門口,回想著肥佬豪客所說的話。

他的言論雖然荒謬,但他畢竟說中我借了靈魂貸款,又幫我驅走了剛才那隻鬼仔。

寧可信其有,不可信其無,況且我帶來的二百萬籌碼也輸光了,今晚我還是先回香港吧。

如是者,我便回到港澳碼頭,準備掏錢再次乘坐直升機回家。

誰知一打開銀包,我便發現Angel Fund那張提款卡竟然不見了!

「先生?你仲買唔買飛架?」櫃檯內的售票員催促道。

「唔使喇!」我轉過身便拿出電話撥打Angel Fund的熱線準備cut卡。

可是無論我怎樣撥打,電話還是未能接通。

算了,現在回想起來,我大概是那時衝出賭場,迷迷糊糊弄丟的吧。

幸好提款卡有密碼保護,只要我盡快找回失卡,應該沒有多大問題。
誰知一走出碼頭,我便被人叫住了。

「先生,可唔可以借一百蚊俾我搭船返屋企啊?」

我回頭一看,是個樣貌端好的女士。

「吓,我趕時間喎⋯⋯」

「求下你丫,」那女人連連鞠躬道:「我知唔係啲咩光彩既事,但係我啲屋企人等緊我返去.....」

見她樣子可憐,我只好道:「好啦,下次賭錢記住留返啲水腳呀,」

「多謝你呀,」那女人滿臉感激。

我低頭從銀包拿了張五百蚊出來。

誰知當我一抬起頭,那女人竟然消失得無影無蹤......
我轉身向一名站在附近,穿著船員制服的伯伯問道:「呀伯,個女人去左邊呀?」

呀伯皺眉道:「咩女人呀?」

「咪頭先企係我隔離果個女人咯。」

那老伯聽見後吃了一驚,問道:「個女人係咪著紅色裙架?」

「係呀⋯⋯」我開始感到不妥。

「佢問你借錢?」

「嗯...」我點了點頭。

「咁你有無應承借俾佢呀?」

「有呀.....」

「咁都好啲,」那老伯吁了口氣。

我頭皮發麻道:「唔通個女人係......」

老伯看了看四周,才低聲道:「相傳以前有個著紅裙既女人想從珠海偷渡過香港,點知條船駛到澳門附近就沉左。自此之後一到深夜,個女人既怨靈就會出來港澳碼頭呢度問人借錢,你應承都好啲,唔應承既話就......」

「會點呀⋯⋯」

「會拖你去佢海底既紅色行李箱咯⋯⋯」呀伯煞有介事道。

「唔係掛....」我倒抽了一口涼氣。

「係呀,澳門咩奇怪事都可以發生.....」

「咪住,」我舉手道:「點解呀伯你會知佢既行李箱係紅色既?」

「咁係因為...」呀伯笑道:「我都係沉左果條船上面既船員咯,哈哈哈哈....」

呀伯的笑容越展越開,嘴巴更裂開了兩半。

「嘩啊!!!!」我很想逃走,無奈雙腳卻只懂發抖,不聽使喚.....

這時一把女聲道:「快啲走啦!仲企係度等死咩!」

然後,一名肥師奶從旁跳出來拖著我,迅速跑走。
留名正皮加速
快啦
樓主邊到可以睇返你以前啲故
btw皮已正

睇緊你上一個故見到有人post紙言link喇

大部分係下面個Facebook 都睇得返
www.facebook.com/icelemoncoffee
最鍾意都係 六合彩

有taste
live lm
唔知點解驚驚地
太早睇啦
睇舊故頂下癮先
正,留名
Lm
留名
live左
張卡比肥佬偷左啦
仲問埋生日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞