【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......

1001 回覆
829 Like 29 Dislike
唔好有甜呀
應該係有甜之後主角仆街
我和小瘣踏出中華贏局之時,原來己日上三竿。

但我驚訝的不是時間的流逝,而是我們竟在不知不覺間回到了旺角的西洋菜街!

「點解會咁架?我地頭先明明仲係澳門架!」我被眼前熙來攘往的人群嚇傻了。

「馬老闆咪話左送我地一程咯,」小瘣笑道:「中華贏局有好多分店架。」

「但係我地後面明明係商務印書館來架喎!」

「呢間書局係中華贏局既其中一個結界分支來架,」小瘣理所當然道:「你仲新,遲啲真係有機會同馬老闆打工果陣,你就會知多啲架啦。」

我剛要接話,便聽到有位大叔道:「喂,你地究竟幾時開始表現架?」

我回過頭一看,才發覺我和小瘣四周竟圍滿了途人。

想必他們是看見我手執匕首的奇形怪相,還有小瘣背負桃木劍的黑衣裝束,便以為我們是某某劇團的街頭表演者。

「走啦,」小瘣拉著我的手,「呢度人氣太盛,你留耐啲會頂唔住架。」

「哦,」我有意無意地拉低衣袖,遮掩手臂上的屍斑。
說也奇怪,明明我己很久沒有進餐,但我全然不覺肚餓。

我把情況告訴了小瘣,她只是簡單說了句:「仲好啦,可以慳返啲飯錢嘛。」

她婉轉的回答讓我驀然記起自己只是一具屍體,而屍體是不用進食的。

小瘣看穿了我的心事,安慰道:「唔好咁愁啦,依家最緊要係諗辦法收集多啲亡魂,咁樣我地先可以對付借錢俾你果個財仔架嘛。」

她一提起Toni, 我便靈機一觸道:「有個人或者可以幫到我地。」

小瘣揚眉道:「邊個呀?」

我微微一笑,道:「就係我老表,傻威。」
從我那八卦的姑婆口中得知,傻威自從身家暴漲後,便搬進了荃灣西一個近墳場的私人屋苑居住。

別人都對墳景避之則吉,反而傻威卻專挑180度墳景的單位,說甚麼棺材棺材,升官發財。

還以為這只是些無良經紀騙人落搭的語言藝術,沒想到居然還真的有人相信。

我和小瘣來到傻威居住的屋苑時,太陽己日落西山。

我們正要經過管理處,門口的保安嬸嬸截停了我,

「先生,搵邊位架?」

「我搵6座38樓既邪生。」我回答道。

「蛇生?」保安嬸嬸低頭翻簿道:「無蛇生喎,岩岩搬來既邪生就有個。」

我解釋道:「其實係讀「蛇」.....」

「呢度唔俾帶攻擊性武器架,」保安嬸嬸指著小瘣背後的桃木劍。

「阿姐,」我沒好氣道:「呢把玩具來架,妳地都唔會收小朋友啲水槍啦。」

保安嬸嬸想了想覺得有理,便把我們放行了。
我們按下傻威單位的門鐘。

叮咚

屋內隱約傳來門鈴的聲音,卻得不到回應。

「老表!」我改為拍門道:「係我呀,阿偉呀!我有緊要事搵你呀!」

可是無論我如何用力拍打,也沒有人應門。

「唔係喇,」我提議道:「我地不如撞門入去啦,呢啲長實樓應該好易撞得開。」

「都係等我來啦,」小瘣一說完便用桃木劍柄撞向大門。

砰!

大門應聲而開!

「嘩!」我咋舌道:「乜小瘣妳咁大力架。」

「我用左靈力者,」小瘣輕描淡寫道:「你訓練多啲都掌握到架。」

「咦....咩味呀?」我用鼻子嗅了嗅。

一股濃烈的臭味從屋內的睡房傳出。

小瘣臉色一沉道:「呢陣味,應該係屍臭....」

「老表!」情急之下,我燈也沒開便闖進了睡房。

黑暗中,傻威蜷縮在地上痛苦地呻吟。

「老表你無事吖嘛?!」我蹲下把傻威扳轉過來。

他的樣子,我想我怎樣也忘記不了。

只見他滿臉盡是難看的屍斑,臉頰塌陷,看起來就像一具死去多時的乾屍。

「阿...阿偉....」傻威扁塌的喉嚨擠出沙啞的聲響。

「係....」我忍受著他身上的屍臭,把耳朵貼近他的嘴巴。

「佢.....佢地將我既靈魂....」

「佢地將你既靈魂點呀?!」

「佢.....」

可惜傻威己回答不了。

他失去神采的雙眼直瞪著天花板,死了。

誰會想到,窗外的墳景竟會成為他人生最後的景色。

看著他不堪入目的死相,我彷彿看見了自己將要面對的惡果。

「阿偉,」小瘣輕搭我的肩膀道:「我地係時候要走喇。」

「咁佢呢?」我把傻威緩緩地放在地上,「唔通我地就咁走左去?」

「我地時間無多喇,」小瘣遺憾道:「況且嚴格來講,佢己經死左一個星期喇....」

她說的話刺中我的痛點,我立即站起來道:「妳講得岩,我地依家即刻出發去捉怨靈!」

「去邊度捉呀?」小瘣問道。

「講到猛鬼,」我向窗外一指道:「有邊度猛得過墳場吖。」
留名
呢套有冇出書

呢套未有,不過書展有我出既另外一本書買

巴打有冇得買左先 呢本
要唔要考慮下 網上照出一日一篇
但書就寫哂咁賣

印唔切架,況且呢個故都未寫完
第一次睇
好撚正
加速

新讀者來留名

歡迎
出書一定買 好撚吸引呀

書展有得買

不過呢個故就未知會唔會出
係咪會有甜

唔好咁啦
夜總會故睇左幾次 終於有新故

咁冷門都睇左幾次
好正呀 好似睇緊動畫咁

同感,變動畫應該幾好睇
live 好好睇加油啊~

但我驚訝的不是時間的流逝,而是我們竟在不知不覺間回到了旺角的西洋菜街!

「點解會咁架?我地頭先明明仲係澳門架!」我被眼前熙來攘往的人群嚇傻了。

「馬老闆咪話左送我地一程咯,」小瘣笑道:「中華贏局有好多分店架。」

「呢間書局係中華贏局既其中一個結界分支來架,」小瘣理所當然道:「你仲新,遲啲真係有機會同馬老闆打工果陣,你就會知多啲架啦。」

我剛要接話,便聽到有位大叔道:「喂,你地究竟幾時開始表現架?」

想必他們是看見我手執匕首的奇形怪相,還有小瘣背負桃木劍的黑衣裝束,便以為我們是某某劇團的街頭表演者。

「走啦,」小瘣拉著我的手,「呢度人氣太盛,你留耐啲會頂唔住架。」

表演呀

表演呀

係喎
live 好好睇加油啊~

多謝
快!
會唔會去長洲捉鬼
留名

lmlm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞