【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......

1001 回覆
829 Like 29 Dislike
Live
live
live
Live 支持
留名
push
Pish
唉更新太慢了
得咁少文點追呀
加速得一篇唔夠嫁
Lm
文呢屌閪!
lm
新讀者留名
嘩好高質
lm
「有樣野我唔明,」我問馬老闆:「既然佢地咁想要我既靈魂,點解當初要咁麻煩叫我做抵押,其實佢地直接吸左我個魂咪得咯。」

「咁容易個個都去做黑白無常啦,」馬老闆沒好氣道:「要提取活人既靈魂,必須要雙方同意制訂靈魂契約先得架,仲要另一方七日之內達成唔到指定條款先可以強制沒收。」

「哦!所以佢地先用靈魂借貸來局鳩我!」

「咁又係你自己應承人地既,無話局唔局鳩啦。」

「換言之,如果我盡快還到三億俾佢地,我就可以贖返自己個靈魂?」

「理論上係咁.....」

「唔該哂呀馬老闆!」我忍不住抱了他一下,「我依家即刻諗計去填番果幾百萬卡數,然後俾返張卡......」

說到這裡,我才醒起自己還未找到Angel Fund的提款卡!

「仆街喇!」我二話不說衝到書房的門口,嘗試拉開擋著門口的書櫃。

「做咩呀,你急屎呀?廁所係嗰邊喎.....」馬老闆指了指後方。

「唔係呀!」我氣急敗壞道:「我唔見左財仔俾我果張提款卡呀!」

「唔係呀嘛,」馬老闆搖頭道:「係邊度唔見架?」

我只好把之前在賭場遇到的事情說了一遍。
馬老闆聽畢皺眉道:「你喺賭場遇到果個豪客,係咪生得肥頭耷耳,眼仔細細咁架?」

「係呀,你點知架?」

「哎呀,」馬老闆擊額道:「條友叫墨七,係我地啲行家來,出左名手腳唔干淨架,你張卡肯定係俾佢偷走左啦。」

「吓,佢偷走張卡有咩用呀,佢又唔知密碼.....」

「佢有無問你農曆生辰係幾時呀?」馬老闆問道。

「有呀.....」

「咁你有無改過密碼吖?」

「無........」

「咁咪賴野咯!」馬老闆搖頭嘆息。

「無啦無啦.....」我抱頭道:「依家果三億都俾人偷埋....我呢鋪死撚緊喇.....」

「咁又未必既.....」馬老闆微笑道:「睇你敢唔敢搏一鋪啦。」

見有一線生機,我連忙道:「搏!我靈魂都抵押埋,己經無野可以輸。」

「咁又唔使妄自菲薄既,你仍然擁有一樣好珍貴嘅嘢....」馬老闆上下打量著我。

「係咩呀⋯⋯」我不自覺地地遮掩了一下自己的重要部位。

「諗左去邊呀,」馬老闆沒好氣道,「我指既係你承載得住冥修羅靈體既肉身呀。」

「呢副肉身?」我摸了摸自己骨杉杉的身軀。

「無錯,」馬老闆點頭道:「之前既遊魂野鬼咁想爭住上你身,係因為你副肉體係佢地眼中,就有如凋空左既半山豪宅。」

「怪唔之得佢地係都要纏住我啦!」我恍然大悟道:「但係馬老闆你唔係話啲靈魂附身係武器上面先係最可怕既咩?」

「係呀,」馬老闆眼神銳利道:「所以我打算將你打造成最強既靈體武器,然後返去同班財仔死過!」
「好!」我被他說得熱血沸騰,「咁我應該點配合呀?」

「攞住佢,」馬老闆把剛才那把叫余公的匕首放在我手上。

亡魂的呼聲霎時間直貫入耳。

「心無旁騖,摒除離念!」馬老闆囑咐道。

「好....好高難度呀!」我發抖得有如狂風中的落葉,又像暴風雨中的孤帆。

「頂住!唔係你會俾啲亡魂反噬架!」馬老闆的聲音聽起來就像從遠方傳來的吶喊。

我閉上眼睛咬緊牙關,默默緊守著靈台一點清明,在海嘯般的慘嚎聲中苦苦支撐。

「我唔得喇!」我感覺自己快要被拖進一個永遠不會醒來惡夢漩渦。

就在這時,我的右手突然傳來一股溫暖的熱氣。

那情況就像雷雨交加的天空突然破曉出一點陽光。

我拼死命地向著光處靠近,任由陽光慢慢傳遍我的身軀。

風雨聲慘嚎聲逐漸腿去,我全身有如淋浴在和暖的春意中。

我緩緩張開眼睛,卻發現小瘣正握著我的右手。

「多謝妳呀,」我由衷感激道。

「嗯,」小瘣有點尷尬地鬆開了手。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞