【HiHi喇】我借左筆「靈魂信貸」......

1001 回覆
829 Like 29 Dislike
留名
再留先 推推推
星期一先去書展,肯定俾人買晒簽名書
lm
文都唔駛睇 即刻正評先
成日都有班新會員衝出嚟柒,以為扮哂野跟人屌就做到舊會員,凍檸啡都唔識

其實個個出名作家就有特別既題目

做金庸的男人 是咁的。。。
三哥 就用突發
無默媽 絕
凍檸啡 hihi喇

三哥都比人屌唔少話個post名
lm
Lm
文呢
好好睇!
出多啲
借錢又唔係送錢
一星期要還錢仲去賭
主角是on9仔
lm
我跟著肥師奶,一直逃跑到碼頭對面的舊城區才停了下來。

「後生仔,」那肥師奶喘著氣道:「頭先做乜戇鳩鳩咁企係度等死呀!」

一聽見粗口,我心裡說不出地受用,便苦笑道:「我從來都未見過呢啲野,一時三刻唔知點反應....」

「好心你啦,」那師奶沒好氣道:「你唔識帶度符傍下身既咩?」

「唔識呀,好彩有呀姐妳喳。」

「傻仔,碼頭附近好猛架,你時運低就唔好去果頭啦。」

「吓?賭場又猛,碼頭又猛,咁我仲有邊度好去呀?」

「好似呢啲橫街咪少啲咯⋯⋯」

「其實呢....」我左顧右盼道:「呢度咁陰暗,不如我地嗱嗱聲去啲人氣旺啲既地方啦。」

「咁又唔得,」肥師奶笑著向我踏前了一步。

「點解唔得呀⋯⋯」我寒意驟生。

肥師奶不懷好意地笑道:「唔係咁,我點獨吞你呀⋯⋯」
看著肥師奶逐漸發漲和變紫的臉孔,我才意識到原來她又是另一隻怨靈。

這次我沒有站著等死,猛一咬牙便向著附近燈火效盛的方向奔跑。

「後生仔,你走得去邊者?」肥師奶的惡靈窮追不捨,此時的她己發漲得五官難辨。

「救命呀!」我邊跑邊用盡力氣大叫道:「有無人呀!」

「慳返啖氣啦,」肥師奶笑道:「呢度係我地頭,你嗌幾大聲都唔會有人來救你架喇。」

「咁又未必,」暗巷內傳來一聲冷笑。

說時遲那時快,一道黑影從旁竄出,向我撲了過來!

「嘩!」我嚇得抱頭跪下。

那黑影在我頭頂掠過,直奔肥師奶而去。

「靚妹妳邊位呀!咁夠膽來做架兩!」肥師奶身形暴漲,宛如一個充了氣的氣球。

「嘿!遊鬼野鬼都夠膽問我既名號?」那黑影邊說邊亮出了一把....劍?

肥師奶見狀臉色驟變:「喂!使唔使用到桃木劍咁大陣場呀!」

「看招!」那黑影持劍直取肥師奶漲如銅鑼的肚臍。

「喂!等等....啊!!!!」肥師奶一聲慘嚎,便像氣球般爆破,消失於虛無。
這一切都發生得太快,我完全不懂怎麼反應。

那黑影瀟灑地挽了個劍花,轉過來對著我道:「好彩我來得合時,唔係你一早被隻野上左身喇。」

這時我才看清,那黑影竟是個長髮及腰,眉目清秀的妙齡少女,一身全黑的裝束讓她看起來就像融入了黑暗之中。

這少女不算是天姿國色,但梭角分明的輪廓卻令她具有別樹一格的美。

那少女見我瞪著眼一動不動,便嘀咕道:「唔通係啲邪氣未清得哂?」

說罷,她便把一根紅繩繫在在我的手腕上,然後一掌拍在我的天靈蓋。

一股暖流頓時從我的頭頂傳遍我的全身。

原本因為害怕而顫抖不己的身體霎時間平靜了下來。

那少女見我有回了點氣色,便問道:「你無咩呀嘛?」

我連忙抱拳道:「多謝女俠救命之恩!」

「唔好叫我女俠啦,」那少女居然有點腼腆,「你叫我小瘣就得喇。」

「小壞?壞人個壞?」我還以為自己沒聽清楚。

「唔係,係病字部入面有個鬼字嗰個瘣。」

「乜有呢個字既咩?」

「此地不宜久留,我地都係盡快離開先啦。」小瘣伸出手想要扶我。

我下意識地躲開了她的手。

「哈哈,」小瘣笑道:「你一定以為我又係另一隻想獨吞你既惡鬼啦。」

「嗯.....」我不好意思地點了點頭,「之前瀨得太多野,見過鬼都怕黑啦。」

「咁你大可以試探下我有無心跳架。」小瘣抬頭挺胸道。

見她如此大方,我只好裝作勉為其難道:「好啦.....」

正當我想把手放在她豐滿的上圍,小瘣便捉著我的手,按在她的手腕上。

「嗱,呢下你信啦。」

小瘣的脈象平穩有力,每一下跳動都讓我安心了一分。

「咦?」小瘣突然驚訝道:「你隻手.....」

她這麼一說,我才察覺到自己的前臂不知何時開始竟佈滿了一點點難看的黑斑......

「點解會咁架?」我激動道。

小瘣挨近我嗅了兩下,隨即凝重道:「呢次太大件事,我真係作唔到主,你都係跟我返去問老闆啦。」

「咩事呀?咩老闆呀?」我聽得頭也大了。

「唔好問咁多喇,上車先啦!」

說罷,小瘣便跳上了一架泊在路旁的重型電單車。

她優美熟練的姿勢就像蝙蝠俠電影裡面騎乘Batman Motorcycle的貓女郎。

「時間無多,快啲上車啦。」小瘣把引擎扭得轟轟作響。

「好...好啦..」

事到如今,我只好跳上後座,隨著小瘣在澳門的黑夜風馳電制地穿梭。
一起身就有文睇
書展本簽名版去得好快

molamola
要星期六先去到

應該得既,我都罰抄左好多本下
由墜機個故開始追樓主d故
加油

多謝支持 有興趣可以追埋巴士故,同一個交通系列

書展有得買
好好睇!
支持
星期一先去書展,肯定俾人買晒簽名書

會不定時補貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞