【NS/PS/PC】《皇家騎士團:重生》(2) 可能係近年最有挑戰性既戰棋game

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
我連一開始要打個城堡到都過唔到
武器得最basic 個d
勁多骨頭人同魔法遠攻
我打落去扣4~50
俾人屈死...

係咪我miss 左d 咩無做?
有無去商店買裝備?
轉職?
商店都係得d 短刀個d 基本野
主角轉左狂戰士
得6lv 去打係咪唔夠?

同埋d 隊友死左會唔會真死?以後用唔到?
倒數完都唔救就會真死
咁你可以演習,無記錯你依家可以去到11 lv
1. 武器LV練到10,會有招必殺技
2. 骨頭人等死靈類,倒數完之後會復活,要用阿叔招驅魔術先可以徹底消滅
3. 盡量比攻擊卡主角或者鳥人食
提提你
武器LV轉職後唔通用會變0
馴獸師我一般用單手弓加盾
可以用弓大技同丟藥水
屍術老伯?
d屍打死左要用魔法驅散先會真死,佢地都會等三個turn,唔駛咁心急驅散佢地。
因為你如果真係打屍術老伯,你驅散左d屍佢會再召喚。
其實我覺得呢隻game唔需要逼自己殺曬敵人,當然你亦唔可以直衝boss,好易死,其實殺卒殺到咁上下,就差唔多要圍boss。
理論上如果你得一隻補,持久戰唔會夠電腦打。
成員 Level 既上限俾團隊上限封左頂,團隊上限幾多,你個人就可以升到幾多,所以都係有時演習一兩次就升到頂。

魔法過多兩關會係商店買到由天跌落嚟既魔法,唔係行直線,俾人圍住都用到。買魔法記得夾番個法師屬性,同屬威力大啲。

其實只要唔係大眾面都可以用,而且可以轉職。 e.g. 補師爺爺轉法師/忍者/ 騎士都可以的。

我傾向大部分打手都係一手單手武,另一手弓 /努,就算唔岩位都可以偷打兩下。
同埋我依家習慣開戰前會save左先。

好多時入到去先發覺敵人特性(當然你可以偵察,但直接開打會直接d),你打一場,就知對面咩仆街最難應付,有咩伏位,再思考應選點執過d職業同裝備。
例如之後可能有關好撚多石化,咪裝返防石化。加解石化藥。

例如你發覺自己血太薄,咁可能你要取捨,加返招加血上限技能。

又例如,屌那星,發覺成場都硬到痴線,弓手扣得果2-30,咁我會選擇出少個弓手,出多個法師/近戰算。
不過一手弓一手近戰,會少左個位裝技能
合成+1有咩用,可唔可以落番QA到
佢係咪真係殺一隻多一個debuff ?
唔會丫,弓同單手武個special 都用到。只係用唔到雙手武,選擇少啲姐。

呢啲SRPG 係咩位都function到係好緊要。中期好多時係靠沉默弓去打大佬 / 法師 ,有時又可以補刀。 我成日用忍者射箭上狀態,射完去拎卡,下回合夠 MP 就可以出技斬人。
已pin
係要取捨 咁先平衡
高攻高防左,有d會加特效,例如巴爾達?巴魯達?系列武器機率附加沉默,大多數會送種族歧視,但無得揀係fix死
某樣防具+1可以行多步 跳多格 都幾重要
反正無限錢 全部都+1啦
記得係有buff自己既
即係隻boss會自己加自己buff ?
有冇得+2?
話時話大眾面係咪真係特別廢?我而家大半隊都係大眾面
係專用樣特別勁
咁快開2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞