【NS/PS/PC】《皇家騎士團:重生》(2) 可能係近年最有挑戰性既戰棋game

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
日本 Square Enix 預定自 2022 年 11 月 11 日起在 PS5/PS4/Nintendo Switch 等主機上推出、11 月 12 日在 PC Steam 上架,並將會支援繁體中文語系的人氣 SRPG《皇家騎士團:命運之輪》最新重製版《Tactics Ogre:Reborn》(皇家騎士團:重生/タクティクスオウガ リボーン),在這次介紹裡,將會針對從「單位」、「戰鬥」和「商店」三個角度介紹戰鬥設計方面的重製要素。

本作為一款將 1995 年推出的《Tactics Ogre》(1995)和《Tactics Ogre》(2010)的優點重新收錄,並融入了全新要素,還重新設計了戰鬥機制,以打造成一款能夠帶來更加舒適遊戲體驗的現代遊戲移植版本。在這次遊戲中,將會針對之前各部分進行新的優化調整:

提升了易用性的裝備規則

在《 Tactics Ogre 》(2010)中,若想要裝備武器和鎧甲等「武具」或使用 HP 恢復藥等「消耗品」以及「魔法」時,必須滿足單位的等級條件或學會專用技能。而在《Tactics Ogre:Reborn》中,獲得的物品可以立即裝備並使用。但每個兵種的特性不同,因此能裝備的武具和魔法也不同(例如:騎士不能裝備弓,教士不能裝備攻擊系的魔法等)。

每個單位最多可裝備 7 個武具,消耗品和魔法的裝備欄位則各有 4 個。玩家可以更加直覺地享受思考該用什麼裝備組合來迎接戰鬥的樂趣。

翻新技能的規則,提升思考的樂趣!

隨著單位等級的提升,將能夠發動可在戰鬥中使用的特殊能力「技能」,享受活用各兵種特性的戰鬥。與消耗品和魔法一樣,每個單位可以裝備的技能為 4 種。玩家需要考慮組合並挑戰戰鬥。為了充分發揮各兵種的特性並進一步擴展戰略的深度,本作也能新增了技能,並調整原有技能的效果(例如:若在我方包圍敵人的狀態下發動攻擊,會發動新技能「夾擊」,讓夥伴追擊敵人)。

必殺技、忍術和武士舞也完成進化!

單位只要滿足一定的條件就能習得強大的必殺技。在《Tactics Ogre》(2010)中,使用必殺技、忍術、武士舞時需要「累積並消耗 TP」或「消耗特殊道具」,但在本作中已將使用條件統一為與魔法相同的「消耗 MP」。透過將使用條件統一為「消耗 MP」,戰鬥中能夠更容易掌握單位的狀況,同時更容易擬定戰略。

新要素「護身符」~自由培育自己喜歡的單位!

本作導入了道具「護身符」作為培育單位的新要素。「護身符」是能在編組畫面中對單位使用的道具,能夠提升或變更單位的能力。護身符可以在戰鬥中或戰鬥後作為獎勵獲得。目前護身符的種類如下:

・使單位等級提升 1 級的護身符

・賦予經驗值的護身符

・永久提升 STR(力量)和 AGI(敏捷度)等能力值的護身符

・將目前元素變更為另一種元素的護身符(例如從風屬性變更為光屬性)

透過靈活運用這些護身符,可以節省升級單位需要花費的工夫,並能夠自由自在地培育專屬於自己的單位。

攻擊隊伍編組中的新要素

藉由「偵察」提前確認敵人的資訊!

只要在編組攻擊隊伍畫面執行「偵察」的指令,就可以查看接下來戰鬥的區域和敵方的編組(配置、等級、兵種、裝備內容等)。另外還可以在編組攻擊隊伍畫面中轉換單位的兵種和變更單位的裝備內容等,參考地形和敵人的資訊來編組一個效果強大的攻擊隊伍吧。

攻擊隊伍的編組最多可登錄 5 種類型!

配合出擊單位數和兵種組成等戰況編組出適當的攻擊隊伍後,只要登錄編組,就可以參考「偵察」中獲得的資訊,馬上選出最適合的單位編組並挑戰戰鬥。

與戰鬥相關的七大重製要素

藉由新要素「增益卡」力挽狂瀾

戰鬥中,戰鬥區域會出現能夠強化單位的道具「增益卡」。單位拾取增益卡後,在該場戰鬥中會依據卡上的內容得到「攻擊力提升」和「暴擊發生機率提升」等相應的效果。要如何指揮我方單位來搶先敵方單位取得增益卡,以獲得戰鬥上的優勢,是本作獨有的爽快戰鬥體驗。每個單位最多可疊加 4 張增益卡,擁有同系效果的增益卡疊加得越多,效果就會越強,因此戰況將瞬息萬變。

翻新敵人 AI,透過隨情況而變化的行動打造樂此不疲的戰鬥!

敵軍(敵人 AI)將會根據地形和玩家的移動做出相應的行動。他們會先辨識出地形特徵(例如,擁有狹窄道路的區域或宛如平原般無障礙物的廣闊區域等等)以及玩家的動作,並考慮前線位置且決定在何處交戰後,再採取相應的行動。此外,敵軍(敵方 AI)對隨機出現的增益卡會採取不同的行動,由此將展開不侷限於固定模式且瞬息萬變的戰鬥。

達成獎勵任務以取得追加報酬!

除了戰鬥的通關條件外,本作還全新導入了「獎勵任務」。每場戰鬥都會給出「將騎士加入攻擊隊伍並獲勝」和「獲得增益卡」等目標,只要成功達成就可以獲得有助於強化我軍的護身符和武具等道具。有機會的話請務必嘗試努力達成任務並取得道具。

不僅僅是敵軍!我軍單位的 AI 也將煥然一新!

本作準備了 4 種自動移動我軍單位時的 AI 類型,分別為「衝鋒陷陣,戰如鬼神」、「咬緊牙關,伺機而動」、「暗中潛伏,乘隙猛攻」和「珍惜性命,搶救夥伴」。在攻擊隊伍編組畫面或戰鬥中,還有可以一次將我軍所有單位切換為 AI 控制的自動操作或手動操作的便捷功能!

預測軌跡讓你零失敗!

裝備弓和弩槍等武器,或使用以直線軌跡發射的魔法(烈風波等)時,會顯示預測的軌跡,並可以確認是否能夠在不會誤射我軍的情況下瞄準攻擊對象。

無法戰鬥與復活

若承受敵人的攻擊後 HP 降為 0,則將陷入無法戰鬥的狀態。無法戰鬥的單位的頭部上方會顯示一個數字(無法戰鬥倒數),在倒數變為 0 之前,可以使用消耗品或魔法復活無數次。由於復活的單位可以在復活後立即行動,因此可以藉由移動或恢復 HP 來重振旗鼓。請注意,當無法戰鬥倒數變為 0 時就會「死亡」,並且不能再次復活單位。

藉由演習提升單位等級!

本作取消了在世界地圖上移動時隨機發生的遇敵戰鬥,並導入可以在特定據點任意進行的「演習」。單位不會在演習中死亡,因此更易於提升單位的等級。

全文自己入
https://today.line.me/tw/v2/article/mWXVmWn
【NS/PS/PC】《皇家騎士團:重生》超前部署討論區(11/11發售)
https://lih.kg/yjKQrKX

#681 閃開讓我來

Q&A
Q. 啲袋唔執得唔得?
A. 可以,戰鬥完場地圖上啲袋會自動結算

Q. 啲袋比敵人執咗點算?
A. 殺咗佢就會跌返出嚟,唔殺佢咪就唔跌返出嚟

Q. 隊友死咗係咪會永遠消失?
A. 倒數3round會永遠消失(3>2>1>消失),guest角色會飛走

Q. 點樣復活自己友?
A. 首先維持躺平狀態
1. 戰鬥前去舖頭買一粒石2000蚊,買完記得裝喺角色身上先用到(e.g.A用嚟復活B)
2. 神聖魔法 - 復活術,限定職業/人物用

Q. 點樣學魔法?
A. 比錢買書 / 執書,去角色度裝返招魔法

Q. 點解升唔到LV ?
A. 今次再重製限咗base LV上限跟軍團LV >> 無得屈LV

Q. 集齊所有角色要打爆幾多次?
A. 本作有命運之輪系統,爆機後可以回到過去某指定時間點,再選擇其他選項體驗其他/完整劇情

Q. 悔棋系統?
A. 可以悔10步以內嘅行動,悔棋之後個動作要同本身唔一樣,之後先至會有唔同行動(包括機率)

Q. 執綠色咭有咩唔同?
A. 角色執綠色咭,角色會加對應數值,永久有效
=========================
諗到請自行再加/改
開錯台?無人理你嘅
錯左咩?post 1未完咋聽朝唔得閒搞,今晚開定先
估唔到開到2
第N 次重玩(sfc, psp, switch)
都仲係咁好玩

今次行L 線
收左女騎拉薇妮亞諗住轉白騎
點知2L 兩個正騎入隊後
幾乎所有數值被拋離10-20

今次角色起始points 係咪有d 失衡
印象以前白騎入隊時
實力以中期黎議冇咁超班

遊俠維斯更係比忍者主角起出15-20🤣
雖然遲d 一轉領主無敵
第N 次重玩(sfc, psp, switch)
都仲係咁好玩

今次行L 線
收左女騎拉薇妮亞諗住轉白騎
點知3L兩個男白騎入隊後
幾乎所有數值被拋離10-20

今次角色起始points 係咪有d 失衡
印象以前白騎入隊時
實力以中期黎講冇咁超班

遊俠維斯更係比忍者主角起出15-20🤣
雖然遲d 一轉領主便無敵
not this
神作
d人既性格有咩用?
打到第三章打魔獸使....
真係....純粹用藥同回棋頂。佢果五隻野獸,又識麻痺又識石化。打之前全隊要裝防石化,又要改道具拎返d解石化藥

最癲重要果五隻野,打死佢地就自己全隊中debuff,搞到我又唔敢掂佢地。turn turn 比佢地轟我d後排。
頂佢,隻boss 見到咁識退後。嘩.....全隊尻衝過去圍佢狂食藥先過到。但班鳥人,你又唔可以唔理佢地,如果唔係佢地又會幫boss補血.....
咁打落去破產都似,可能都要用bug 刷錢
冇用轉殺野獸個職咩
擺兩個落場用槍當串燒咁桔佢地千千聲傷害
3章L 第3關打完,主角都講左不能讓他們白白犧牲,完左點解無報告睇既?
想變女騎,之前所有step 應該做哂

有,我有一隻,但係一殺就全場debuff ,我試過殺兩隻,全場減攻減命中。我唔敢再殺
一開始揀星座個啲有無咩影響
啱啱買左game,想問下洗唔洗升下lv 先打主線?
同埋邊隻人一定要用?
魔法要直線打,成日俾自己人擋住,打唔到人
你可以,但唔太需要。d經驗值成日都多到瀉出來,因為level每一章有上限。唔比你屈level過關
其實冇乜影響 反正最後都係掟藥再圍毆
Q&A (23/11更新)

Q. 啲袋唔執得唔得?
A. 可以,戰鬥完場地圖上啲袋會自動結算

Q. 啲袋比敵人執咗點算?
A. 殺咗佢就會跌返出嚟,唔殺佢咪就唔跌返出嚟

Q. 隊友死咗係咪會永遠消失?
A. 倒數3round會永遠消失(3>2>1>消失),guest角色會飛走

Q. 點樣復活自己友?
A. 首先維持躺平狀態
1. 戰鬥前去舖頭買一粒石2000蚊,買完記得裝喺角色身上先用到(e.g.A用嚟復活B)
2. 神聖魔法 - 復活術,限定職業/人物用

Q. 點樣學魔法?
A. 比錢買書 / 執書,去角色度裝返招魔法

Q. 點解升唔到LV ?
A. 今次再重製限咗base LV上限跟軍團LV >> 無得屈LV
如果已經到Lv上限,戰鬥後有多出經驗值會變咗exp道具(護身符),可以比未滿LV人物用。

Q. 集齊所有角色要打爆幾多次?
A. 本作有命運之輪系統,爆機一次後可以回到過去某指定時間點,再選擇其他選項體驗其他/完整劇情。

Q. 悔棋系統?
A. 可以悔50步以內嘅行動(50步會隨劇情增加, 10>20>....50),<< 由史提夫巴更正

悔棋之後個動作要同本身唔一樣,之後先至會有唔同行動,即使機率無變,結果都會有機會唔同。
悔棋之後可以睇返你做過啲乜嘢。
其本上捉怪獸/龍,說得人可以用呢個方法刷到成功為止。可以當係另類save load 大法。

Q. 執綠色咭有咩唔同?
A. 角色執綠色咭,角色會加對應數值,永久有效。比敵人食咗就會無咗。你就算殺佢全家都唔會嘔返出嚟。

Q. 有無得刷錢?
A. 有機會破壞遊戲體驗,自行斟酌使用
https://www.cool3c.com/article/185452

Q. 路線選擇for新手(含劇透)

Q. 點樣先有必殺技?
A. 必殺技跟武器,每10武器LV固定一招,學完裝返落去

Q. 魔法成日打到自己友/比自己友擋住
A. 魔法類有分投射型 放射型
投射型 > 有軌跡,會因為地型或物理物件/人物有所阻礙
放射型 就無呢樣限制
投射型魔法可以巧妙地打到啲原本你打唔到嘅敵人
e.g. 你 ■ ■ 敵 草
攻擊範圍係4格起跳的話你對住草射就打到敵人

Q. 人物角色點轉屬性 ?
A. 人物可以用護身符,龍就有專用轉屬性轉職證(e.g.大地龍 = 土屬性)

Q. 有關 翼人 同 翼人戰士
A.
翼人 = 物種,但係相對說得系技能會歸類為人類
翼人戰士 = 翼人專屬職業
翼人 可以轉其他職業
但係只有翼人 先可以轉 翼人戰士

Q. 新手玩成日死隊友
A. 建議裝多幾粒聖石,仲有巧妙地堆屍檔路,亦係戰略嘅一種

=========================
諗到請自行再加/改
歡迎PIN THIS
我打完敵國首都之後向高原行就強制進入劇情,見到女武神俾人追擊,打完就收女武神了。

中間冇睇過迪達羅之父死亡既report
有冇人覺得好難分自己友同敵人
利申 岩岩開始
呢個咩網黎?
必殺技跟武器,每10武器LV固定一招,學完裝返落去
原來係咁,咁求9奇請條友玩馴獸師先
較頭頂紅藍HP bar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞