點先可以拉長深層睡眠嘅時間?

578 回覆
521 Like 25 Dislike
聽podcast 瞓,呢招好有用
啱聽有興趣會唔會越聽越精神
可以令你專注聽唔會亂諗嘢,我就習慣食粒褪黑激素再聽住瞓,廿分鐘內瞓着
都唔知佢點計
企喺度瞓咩
樓主,如果你生活習慣正常又有做運動,又唔係特別肥,建議去做下sleep studies
有機會係硬件問題(呼吸道過窄 etc.)導致睡眠窒息,好過你咁樣估估下
同你之前都似,換枕頭之後有改善,正確枕頭高低你google下都有。仲有一樣嘢要試就係背頸連接位同腰位有冇承托

平訓揾人幫手zip隻手入呢兩個,正確啱位隻手冇咁易zip入去。

之前換過5,6個枕頭都唔啱,因為側卧同平卧其實需要唔同高度,最尾我揾咗分區枕頭(分四區) ,可以自己塞d "膠管" 入去調高度,兩邊可以高d, 中間分兩區,頸位突起小小,後尾枕低小小,咁個頸位就有啱嘅承托,埋迫自己平卧咁訓肩膊都舒服埋,就解決到

最後就係床褥軟硬都有影響枕頭高低,我硬床褥換咗軟床褥,個人沈低咗,個枕頭就變得太高,所以出去買枕頭試果陣揾返相似軟硬度嘅床褥先最準

題外就係,可能淺眠者真係對睡眠敏感d﹐我呀媽果d梳化定床,咩枕頭都訓得好林,點解唔遺傳俾我
我昨晚都係咁
哩D MACHINE LEARNING PRODUCT 唔準架. 唔需要太介意.
今晚試下先
深睡少 又成日醒
但起身全日精神 有冇人解釋到咩事
想個腦進化
典解你可以瞓咁多嘅?
今晚目標係早啲瞓!!
靠股票維生,時間安排比較彈性,日日瞓到自然醒

雖然今年蝕好多
訓前1小時遠離任何電子產品
有冇check睡眠窒息?
未夠三十,仲算年輕
我返完night shift 啲deep night仲多過你
Btw睡姿可以睇下youtube咩睡姿對自己好
思緒就唯有搵方法清空下自己
同frd呻又好,學冥想又好
希望大家都有覺好瞓
恭喜你我發覺瞓前拉筋好瞓啲,巴打可以試下,每個動作hold2分鐘,拉足半個鐘
幸福人生
我換過幾個枕頭,都好似冇乜效果
試吓眠朵雲
有得亦有失,通常我呢類人都係自閉冇朋友

想問吓點先睇到深層睡眠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞